Kateřina Karhánková: Děti jdou vždy po podstatě toho, co je důležité

14. březen 2019

Velký úspěch malého filmu, tak by se dalo shrnout impozantní tažení podmanivého filmu Plody mraků, který na letošním Berlinale získal cenu ECFA za nejlepší dětský animovaný film v Evropě.

Pod záštitou prestižního německého filmového festivalu Berlinale byla letos udělena hlavní cena ECFA (Evropská asociace filmů pro děti a mládež). Radostným překvapením pro všechny bylo, že ji získal krátkometrážní animovaný film Plody Mraků mladě režisérky a animátorky Kateřiny Karhánkové.

Plody mraků vypráví o Chlupáčovi, který se svým druhy žije na malé mýtině obklopené temným lesem. Živí se lahodným ovocem padajícím z nebe, které se snaží přilákat podivuhodným tanečkem. Ovšem jednoho dne zásoby dojdou a nebe odmítá vydat další plody. Chlupáč se tak dostane před rozhodnutí, zda zvládne překonat obavy z okolních hvozdů a vejde do neznáma, aby pomohl ostatním.

Záběr z filmu Plody mraků. Realizace kompozic pozadí Kateřina Karhánková, Alžběta Skálová a Martin Búřil, 2016

Karhánková je autorkou scénáře i režijní koncepce, výtvarnicí filmu je pak ilustrátorka Alžběta Skálová.

Právě týmové spolupráce jsou pro mě vždy při výrobě mých filmů zásadní. Vnímám film jako kolektivní věc a každý ze spolutvůrců ji svým způsobem spoludefinuje. Právě jemnost akvarelu Alžběty Skálové je pro Plody mraků důležitá a hned od první verze námětu jsem si přála, aby Chlupáče malovala právě ona.

„Podobně je to pro mě ale i se zvukem“, dodává. „Jan Richter donesl sérii inuitských kmenových nápěvů a právě tahle inspirace vtiskla skupince chlupáčů určitý až tribální rozměr“, usmívá se autorka. Film rezonuje napříč světovými festivaly, ale i u svých diváků – dětí.

Diana Cam Van Nguyen: Nesoustředit se jen na český rybníček

Diana Cam Van Nguyen

Diana Cam Van Nguyen je stále ještě studentkou magisterského programu na katedře animace pražské FAMU. Navzdory tomu její filmy již v tento moment brázdí ty nejprestižnější světové festivaly. Její poslední film „Spolu sami“ je animovaným dokumentárním filmem, který přináší portrét trojice mladých lidí, kteří se museli vyrovnat s tragickým úmrtím svých rodičů. Svou mezinárodní premiéru měl na konci ledna na festivalu v Rotterdamu.

„Obecně mi vadí, že se tvorba pro děti často zjednodušuje a dětem se nabízí něco podbízivého“, zamýšlí se režisérka. „Dětský divák je z mé zkušenosti někdo, kdo vždy ocení kvalitu a snese i leccos na první pohled náročného. Myslím, že děti bývají často zbytečně podceňovány, přitom já si všímám, že právě naopak jdou vždy po podstatě toho, co je důležité“, dodává. V současné době připravuje Kateřina Karhánková hraný film s animovanými prvky Bábovka, který bude kombinovat živé herce s animovanými postavami.

autor: Bohdan Bláhovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.