Kateřina Bečková, předsedkyně Klubu za starou Prahu

13. říjen 2015

„Mám takový památkářský prazážitek, když jsme jely s maminkou tramvají Chotkovou silnicí a v zatáčce se zrovna boural velký dům. Bylo to asi v roce 1965, mně bylo osm let a toho domu mi bylo líto. Doteď v těch místech stojí socha lva od bratří Maxů a ten lev mi tu ranou emoci připomíná."

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Kateřina Bečková nás v úterní Telefonotéce pozvala k procházce Prahou, jak ji možná neznáme.

Společně s vybranou hudbou jsme navštívili místa spojená se jmény slavných českých skladatelů a hovořili jsme o mnoha realizovaných i navrhovaných architektonických změnách nejen v pražském městském centru.

Kateřina Bečková je také autorkou několika knih z oblíbené řady „Zmizelá Praha“ a dlouholetou předsedkyní občanského sdružení Klub za starou Prahu. „Klub nemá žádné pravomoce. Je to občanské sdružení, které sleduje, co se v Praze děje. Můžeme napsat své stanovisko a doufat, že k němu bude při schvalovacím řízení přihlédnuto. Úspěšnost bývá sporná…“

Čtěte také: Kurátorka Muzea hl. m. Prahy Kateřina Bečková o architektonické paměti městaBourání s Kateřinou Bečkovou

PhDr. Kateřina Bečková studovala teorii kultury na FF UK, od studií pracuje v Muzeu hl. m. Prahy jako kurátorka sbírky historických fotografií a Langweilova modelu Prahy. Knižně publikuje zejména k tématům "zmizelé Prahy" a proměny pražské zástavby v 19. a 20. století.

Spolupracuje též s Národním památkovým ústavem a jeho odborným časopisem Zprávy památkové péče. Zájem o vzhled Prahy, ochranu památek a pražskou realitu ji přivedl k občanské aktivitě v Klubu Za starou Prahu, jehož je předsedkyní od roku 2000.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio