Katalánsko má nového premiéra, v jeho budoucnost ale místní média příliš nevěří

15. květen 2018

Po pěti měsících nejistoty a třech nepovedených nominacích má Katalánsko nového premiéra. Stal se jím pětapadesátiletý stoupenec nezávislosti regionu Quim Torra. Jak uvádí španělský list El País, není ale jasné, jak dlouho se tento politik udrží v úřadu. Samotný Torra prohlásil, že svou pozici považuje za dočasnou a že legitimním premiér Katalánska je Carles Puigdemont.

Ten ale momentálně v Německu čeká na rozhodnutí o možném vyhoštění do Španělska kvůli obžalobě za vzpouru. Vláda v Madridu mezitím musí rozhodnout o tom, zda přestane využívat ústavní článek 155 a vrátí vládu nad Katalánskem regionální vládě. I pokud by tak ale španělský kabinet učinil, zřejmě si ponechá možnost znovu článek aplikovat v případě, že by Torra na své pozici činil jakékoliv nezákonné kroky.

Volební rošáda

Při pondělní volbě premiéra se hlasování zdrželi zástupci Kandidátky lidové jednoty (CUP), malé radikální separatistické strany. Její předáci totiž mají pocit, že Torra není dostatečně oddaný myšlence samostatné Katalánské republiky. Předák partaje Carles Riera se podle El Paísu obává, že dvě zbývající separatistické strany budou ochotné respektovat španělské zákony výměnou za větší ústupky Madridu, spíše než by usilovaly o odtržení Katalánska. 

Zvolení Torry premiérem i přes pasivitu Kandidátky lidové jednoty bylo možné díky faktu, že ve druhém kole volby stačila prostá většina hlasů. Quim Torra tak získal 66 hlasů od dvojice hlavních separatistických stran Společně pro Katalánsko (JxCat) a Republikánské levice Katalánska (ERC), proti bylo 65 poslanců opozičních stran.

Katalánští kandidáti to nemají snadné

Podle informací El Paísu bylo cílem Torrovy nominace zabránit novým volbám v Katalánsku. Separatistickým stranám se poprvé podařilo najít kandidáta, který nečelí trestnímu stíhání kvůli snahám o jednostranné vyhlášení nezávislosti. Tři předchozí nominanti byli buď v exilu, což je případ Puidgemonta, nebo ve vyšetřovací vazbě, jako je tomu u Jordiho Sàncheze či Jordiho Turulla.

Pokud by se Kataláncům nepodařilo sestavit novou vládu do 22. května, museli by jít obyvatelé regionu znovu k volbám. Samotný Torra nicméně ve svém veřejném vystoupení uvedl, že situace, v níž se nyní nachází, je výjimečná a provizorní a že jeho působení v úřadě bude časově velmi omezené. Kromě opakování poukazu na Puidgemonta coby premiéra Torra uvedl, že bude pokračovat v jeho snaze o budování Katalánské republiky a zasazovat se bude i o změnu ústavy, informuje El País.

autor: mam
Spustit audio

Související