Karel Šimandl, komponista, klavírista a pedagog

3. červen 2016

Karel Šimandl, komponista, klavírista a pedagog je v současné době zástupcem ředitele ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary a věnuje se také interpretační činnosti. Jeho největším zájmem je kompoziční práce, která byla mnohokrát oceněna v prestižních soutěžích.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Jeho skladby zazněly v různých koutech světa – v USA, Německu, Francii, Estonsku, Itálii, Švédsku, Švýcarsku, na Islandu aj.

Vyrůstal obklopen hudbou Ludwiga van Beethovena, kterého obdivoval jeho otec. Na plzeňské konzervatoři studoval u Ladislava Brábka a měl to štěstí premiérovat Hůlovu sonátu Chvíle úzkosti, kterou Zdeněk Hůla slyšel na jejich privátní schůzce v Praze. Ze zdravotních důvodů se autor veřejného provedení nemohl zúčastnit. Kompozici konzultoval Šimandl soukromě u Jana Málka a po malých vzdorech vůči jeho metodice, když pochopil Málkovy cíle, vzniklo velké přátelství, které trvá do dnešních dní.

Pak měl Karel Šimandl to štěstí dostat se do třídy Miloslava Ištvana na JAMU v Brně. Obdivoval jeho občanské postoje v době totality a ctil ho jako učitele: „Byl vynikající skladatel a vynikající pedagog, který nás dokázal učit na základě námi doneseného materiálu. Nikdy nám neměnil noty, nikdy neřekl: tohle zahoď. Ale vždy nás vedl na základě materiálu, byť špatného. Prožívali jsme s ním jeho premiéry a on je prožíval zase s námi.“

Se svým učitelem dokonce působil v lehce ilegální společnosti Camerata, jejímiž členy byli třeba Alois Piňos, Leoš Faltus, Jindra Bártová, Alena Němcová, Miloš Štědroň, žáci - Pavel Novák, Radek Ištvan, Zdeněk Plachý, Ivo Medek.

Hru na klavír učím od roku 1991, původně na ZUŠ A. Dvořáka a od roku 2005 jsem zástupcem ředitele pro hudební obor na ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary. Škola má přibližně 1500 žáků a mezi nimi se našli i adepti na skladbu. Takže i výuka skladby teď patří mezi mé předměty. A jsem rád, že řada mých žáků skladby má už své vlastní úspěchy a cesty.

Po ukončení JAMU pobyl na vojně a pak vstoupil na dráhu pedagogickou. Karlovarská ZŠ a ZUŠ je důkazem, že takové propojení může úspěšně existovat a vzájemně se doplňovat, pokud je vytvořeno citlivě a koncepčně. Škola pořádá velké množství koncertů a akcí pro město, spolupracuje s Karlovarským symfonickým orchestrem, vytváří projekty vážnější i více komerční. A mezi ně patří i ty čtyřoborové, kdy se přibližně jednou za dva roky semknou všechny 4 obory ZUŠ a vytvoří divadelní projekt, který potom žije celou následující sezónu na prknech karlovarského divadla.

„Začalo to všechno tanečním oratoriem Víla Ohře, kterou jsme se 150 dětmi nastudovali v roce 2010. Od Víly jsme vytvořili muzikál Mistr jazzu s hudbou našeho žáka Milana Zítky, O zem by se rozbilo - variaci na Otvírání studánek B. Martinů, Jinoznění o životě a přiblížení se k autistickému klukovi a nejnověji Vita Caroli - naučnou cestu životem Karla IV. “

K radostem v životě Karla Šimandla patří Big Band Karlovy Vary. Byla to pro něho výzva. „ Až po dlouhé době jsem pochopil, jak mám svoji jazzovou stylizaci uchopit, už jsem snad jakž takž schopen improvizovat sóla, ale za jazzmena se stále nepovažuju. Ostatně, řekl bych, že muzikant se pořád učí až do poslední minuty svého života. Tak i já mám v BB stále co objevovat.“

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Zuzana Zatloukalová
Spustit audio