Karel Šiktanc: Nesmír. Listování ve stejnojmenné sbírce v autorské interpretaci

25. prosinec 2022

Vloni 26. prosince zemřel básník Karel Šiktanc. Při této příležitosti
zařazujeme básně z let 2007 až 2010 ze sbírky Nesmír v autorském čtení. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Připravila a komentáři doprovodila Milena M. Marešová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2012

Slovo nesmír v názvu sbírky Karla Šiktance navádí k dvojímu možnému významu. Slyšíme nesmírnost, i nesmířenost. Nesmírný svět, ona lehká rozloha neuchopitelného, nekonečný vesmír, prostor a čas, otevřené možnosti. A proti tomu nesmířenost s pomíjivostí, vnitřní neklid, tíživý boj s horizontem a konečností.

A my jsme povinni polknout svou
krásnou lež
V krajině nevinné jak anděl.

Vůči rozlehlosti světa hmotného i duchovního je tu postavený život, součást i výjimka z toho všeho. Jenom prožíváním se člověk účastní velkého divadla i malých rolí v plném nasazení, ale také s vědomím, jak nemilosrdně jeho vyměřený čas uplývá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.