Karel Schulz: Dívka se šarlatovými prsy. Temná povídka o kráse a bolesti

22. duben 2021

Vzpomínání mnicha Audakta na svůj život, rodiče, ale především na milovanou a ve světě ztracenou sestru Cecílii Reginu. Povídku českého spisovatele a žurnalisty Karla Schulze, plnou tajemné až tíživé atmosféry, poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Jiří Šesták
Připravil: Přemysl Rut
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno: v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v roce 2015

Karel Schulz se narodil 6. května 1899 do umělecké intelektuální rodiny. Po maturitě studoval práva a medicínu, tu ale z nedostatku finančních prostředků nedokončil. Začal pracovat v brněnské redakci Lidových novin a krátce byl členem Devětsilu, ze kterého byl vyloučen pro podezření z plagiátorství. Jeho vstup do literárního světa přesto ovlivnily avantgardní principy a levicové názory na sociální problematiku. V roce 1926 však konvertoval ke katolické víře a radikálně svůj dosavadní styl a ideové smýšlení proměnil.

Nově nalezený směr Schulzovy tvorby se zhmotnil v jeho nejznámnějším díle Kámen a bolest. Rozsáhlá románová trilogie o životě slavného italského umělce Michelangela Buonarrotiho se stala vrcholem jeho práce – bohužel nedokončená a doceněná až po autorově smrti. Karel Schulz zemřel 27. února 1943 v Praze na komplikace způsobené srdeční chorobou.

Povídka Dívka se šarlatovými prsy ze sbírky Prsten královnin nás zavádí do středověkého období morových ran. Stáváme se posluchači vyprávění mnicha Audakta, vzpomínajícího na svůj rodný kraj, rodiče a především sestru Cecílii Reginu. Ta se narodila poznamenána ohyzdnými šarlatovými skvrnami na prsou, připomínající plameny, které tu noc zachvátily nedaleký mlýn. A tajemným způsobem se musely dotknout i její duše, neboť její chování bylo nevyzpytatelné jako jiskra padnoucí do suché trávy. Jednoho rána zmizí a přes všechny bratrovy snahy se navždy ztratí ve světě zbídačeném morem, který nemocným pokrývá prsa šarlatovými skvrnami...

Povídku plnou tajemné až tíživé atmosféry pro rozhlas připravil Přemysl Rut, účinkuje Jiří Šesták. V roce 2015 natočil režisér Luboš Koníř.

autoři: Přemysl Rut , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio