Karel Plíhal - Nebe počká (písně Josefa Kainara)

19. únor 2005

Tak z Plíhalova "Kainarova alba" se stal už pomalu fenomén. Odkazy na jeho plánované vydání se jako vděčné leitmotivy objevují na koncertech Karla Plíhala už od konce devadesátých let, a to od počátků s upozorněním, že vydání desky je na spadnutí. Proto se nelze divit, že pravidelní fanoušci tohoto nejjazzovějšího českého folkaře už v jeho spatření ani nevěřili. O to příjemnější překvapení nejen pro ně, že se konečně dostalo na pulty hudebních krámků. To čekání za to rozhodně stálo.

"Nebe počká" je albem, které bude z Plíhalovy diskografie vždy tak trochu vyčnívat. Jednak samozřejmě textově - až na výjimku, úvodní zhudebněnou báseň Plíhala "Děvče mi usnulo", kterou decentně před vyvoleným mistrem smeká, vznikla slova pod Kainarovým perem. Vyjímá se ale i po hudební stránce.

Lehká načichlost jazzovými motivy, která byla z řadových Plíhalových desek vždy patrná, se tentokrát projevila ve své zcela nehlídané a ničím nerušené podobě. V naprosté většině jazzové standardy či tradicionály jsou jen místy zaměňované za původní hudbu od Kainara nebo srovnatelně vyspělými Plíhalovými kompozicemi - zde všemi pouze s kytarou, na dřívější zvukovou přelétavost mezi písněmi můžeme zapomenout.

Právě v čistotě a věrnosti žánru tkví jedna z hlavních deviz desky. Respektive ta, která nemusela být tak zřejmá - na rozdíl od složky textů. Je nad očekávání konzistentní, sevřená svou decentností, nijak extrémními výkyvy v tempech, na Plíhala i poměrně nízkou frekvencí odlehčenějších hříček a hrátek, ve slovu i hudbě.

Nové Plíhalovo CD "Nebe počká"

Hlavním, a vlastně nejkontrastnějším prvkem, je tu několikrát obměněná barva hlasu; na pět písní pozval Plíhal k mikrofonu Zuzanu Navarovou. Mimochodem, zejména se zpětným poznáním, že se jednalo o poslední studiovou zkušenost Navarové v životě, přechází syrovost některých písní v jejím podání až do mrazivých poloh - za všechny jedna z nejproslavenějších Kainarových písní "Černá kára", kterou své hostování zde zakončuje.

Tak jako se Plíhal zaměřil na lety prověřené jistoty v textech, vybral si takové, které i po více než padesáti letech mají šanci oslovit i dnešního otevřeného posluchače, vsadil velmi správně na léta fungující konstanty v hudbě. To vše, když je mile kombinováno ještě s Plíhalovou oprávněností sahat pro ten který pramen, jeho technickou i intelektuální vybaveností a úctou k používanému materiálu, staví výsledek do velmi nadčasové roviny. "Nebe počká" bude zkrátka stejně tak dobře jako dnes fungovat i za sto let.

CD vydává Monitor EMI (www.emimusic.cz).

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.