Karel Matěj Čapek-Chod: Na Valech

20. duben 2017

Povídka českého klasika literárního naturalismu ze sbírky, odkazující náměty k 1. světové válce. On-line k poslechu do středy 26. dubna 2017.

Jsem prost veškeré fantazie, kromě reprodukční...
Karel Matěj Čapek-Chod

Spisovatel Karel Matěj Čapek, reprezentant českého literárního naturalismu, který si pro odlišení svého jména od slavnějšího (a mladšího) jmenovce přidal přídomek Chod, zemřel před 90 lety (3. listopadu roku 1927). Jeho pronikavá schopnost věrně reprodukovat jakoukoli literární postavu ho ve zralém věku učinila uznávaným, byť zhusta kritizovaným klasikem.

Naturalismus – syrový literární směr, jenž Čapek-Chod reprezentoval, je skutečnost odhalená na kost, krása i hnus, realita v jednom – život, jaký je. Karel Matěj Čapek-Chod byl však i mistr detailu, génius svébytného jazyka plného archaismů, patvarů a novotvarů, pozoruhodných myšlenek a neznámých cizích slov, citlivý psycholog s bohatou životní praxí, pilný a schopný spisovatel.

Byl to mohutný hřívnatý muž, s plnovousem a okrouhlými brýlemi na nose, a pil jedno pivo za druhým. Vždycky mu přinesli půllitr, on se mohutně nachlastnul a s náležitým důrazem položil sklenici na stůl. A psal. Ten psal! Po celém stole rozložil papíry, před sebou měl kalamář, a v ruce násadku a pero skřípalo nepřetržitě, s výjimkou přestávky nezbytné k hlubokému doušku. A protože to byla zahradní restaurace, foukal tam vítr a papíry mu bral, ale on si toho nevšímal, psal dál a pil k tomu pivo. Číšníci běhali po celém lokále a lezli pod stoly a nosili ulovené archy nazpět.
Vladimír Neff

Literárnímu řemeslu se vyučil už zamlada jako novinář. Zběhlý student práv z Domažlic psal o zednících, služkách, nádražácích, turbínách, milionářích, mrzácích, podivínech, umělcích a ztroskotancích, uvězněných ve zdech, dílnách, ulicích a betonu vináren, divadel, vil a brlohů - a pokaždé také i o ženách, milujících, nevědomě moudrých, osudových. Prošel přitom nejen všemi novinovými rubrikami, ale poznal i mnohá prostředí, profese, lidské typy a osudy.

Dráhu beletristy začal povídkami, kterých vyšlo postupně několik svazků. Čapku-Chodovi nejednou vyčítali, že když už se coby literární selfmademan po mnoha povídkách a nemnoha novelách pustil do románů, nedokázal vytvořit konstrukci tohoto formátu hodnu (jako třeba Zola), ale pouze ji prý vyplňoval svojí širokou výmluvností o detailech. Překvapivými detaily se vyznačuje i povídka Na Valech.

Účinkují: Jaroslav Plesl a Ivan Řezáč

Připravila: Jiřina Tejkalová
Režie: Lukáš Hlavica

Natočeno v roce 2017.

 

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.