Karel Kraus: Znovuobjevit přirozenou podobu divadla

26. leden 2010

Významný český divadelní dramaturg, překladatel a esejista Karel Kraus, spolupracovník režisérů Jiřího Frejky a Otomara Krejči a spoluzakladatel legendárního Divadla za branou, se 28.ledna dožívá devadesáti let. Krausovy úvahy, analýzy a interpretace svědčí o důslednosti, s níž od mládí zkoumá výsadní možnosti divadla, především schopnost uskutečnit drama jako před očima diváka se dějící příběh, jak artikulovat nejniternější zkušenost lidí, jak ji jednáním a řečí postav zprůhlednit, zpřístupnit našemu porozumění a objevit v ní smysl. Připravil Miloš Doležal. Účinkuje Jan Hartl.

Karel Kraus (*28. 1. 1920 v Plzni), dramaturg, esejista a překladatel, zajímá se o divadlo už od pražských středoškolských studií. Po uzavření vysokých škol v r. 1939 pracuje v knihkupectví a jako nakladatelský redaktor, píše také divadelní referáty a koncem německého protektorátu začíná jako dramaturg v Beskydském divadle. 1945 je povolán Jiřím Frejkou za lektora, později dramaturga Vinohradského divadla, odkud je r. 1950 spolu s ním také vyhozen. Pak až do r. 1955 působí ve filmové dramaturgii. V letech 1956-1961, za Krejčova vedení činohry, je dramaturgem Národního divadla. Když je z politických důvodů propuštěn, přijímá ho Divadelní ústav do svého činoherního oddělení. Spolu s Otomarem Krejčou zakládá 1965 Divadlo za branou a působí v jeho dramaturgii až do normalizačního zrušení této scény r. 1972. Zároveň je K. Krausovi zakázáno působit v kulturní sféře. Signatář Charty 77, od r. 1986 rediguje samizdatovou revui O divadle. 1990-1995 znovu dramaturgem Divadla za branou II. - Už od čtyřicátých let překládá, většinou dramatické texty klasické i současné, z francouzštiny a němčiny (Giraudoux, Nestroy, Beckett, Hofmannsthal, Marivaux) a spolu s J. Topolem také Čechovovy hry. Soubor jeho celoživotní esejistiky byl vydán v roce 2001 knižně pod názvem Divadlo ve službách dramatu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.