Karel Hvížďala: Exilový orloj. Četba na pokračování ze vzpomínkové knihy novináře, esejisty a spisovatele

20. srpen 2021

„Je to puzzle vzpomínek na dvanáct let, ze kterých se snažím složit obraz doby a lidí, které jsem měl a mám rád. Byli to lidé s povahou větru a ne trávy,“ říká o knize autor. Pomyslným orlojem procházejí Hvížďalovi souputníci, především generační vrstevníci, s nimiž sdílel úděl exulanta. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkují: Jiří Lábus, Karel Hvížďala
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 16. 8. 2021

Karel Hvížďala (*16. srpna 1941 v Praze 80 let). Vystudoval strojní fakultu na ČVUT, ale už tehdy se věnoval psaní, převážně poezie. V 60. letech pracoval v redakci Mladého světa, poté v nakladatelství Albatros, kde založil edici Objektiv. V roce 1978 emigroval s rodinou do západního Německa.

Dvanáct let žil v Bonnu, kde pokračoval jak v žurnalistické, tak v literární práci. Napsal zde několik rozhlasových her, přispíval do exilových časopisů, pracoval v nakladatelství Index a jako žurnalista spolupracoval například se stanicí RFE (Rádio Svobodná Evropa). V 80. letech jej proslavila kniha Dálkový výslech, rozhovor s Václavem Havlem. Po listopadovém převratu se vrátil do Česka, kde na čas působil jako šéfredaktor Mladé fronty DNES a v roce 1994 spoluzaložil zpravodajský časopis Týden.

Čtěte také

Od roku 1999 se živí jako svobodný žurnalista a spisovatel. Je autorem mnoha dalších knih rozhovorů (s osobnostmi jako jsou Karol Sidon, Pavel Landovský, Václav Bělohradský, Jiří Gruša a další), románů, novel a rozhlasových her. Exilový orloj je součástí knihy Věta jako povolání, která vyšla v loňském roce.

Spustit audio

Související