Karel Fořt: Z New Yorku do pekla a zpět

Autobiografická próza českého emigranta.

Pětidílnou četbu poslouchejte na Vltavě od 14. února 2016 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Prozaický debut Karla Fořta je syrovou a v mnohém autobiografickou výpovědí o životní cestě za svobodou a o hledání sebe sama. Autorovo alter ego – hrdina s přezdívkou Čeko - poodhaluje čtenáři odvrácenou tvář New Yorku. Je zasvěceným průvodcem newyorskou periferií. Drsný a zároveň poetický svět ghetta a jeho svérázné obyvatele líčí živě a s nesporným vypravěčským talentem.

Reflektuje životní zkušenosti emigranta, který propadl drogám a za drobné kriminální delikty se dostal do vězení. Pobyt za mřížemi vnímá jako spravedlivý trest za své prohřešky a příležitost k nápravě. Podává nám věrohodný obraz vězeňského společenství.

S citem pro zachycení živého dialogu plasticky vykresluje složité mezilidské vztahy a neustále proměnlivé poziční boje mezi převažujícím hispánským a černošským osazenstvem. Děj přitom prokládá volnými filosoficky laděnými úvahami, vzpomínkami na bezstarostnou jízdu napříč Amerikou a reflektuje také emigrantskou zkušenost.

03567697.jpeg

Čte: Martin Hruška

Autor: Karel Fořt Připravila: Petra HynčíkováRežie: Jakub Doubrava

Vyrobila Tvůrčí skupina Drama a literatura ve studiu Českého rozhlasu Plzeň.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.