Karel Cop: Muž, po kterém jdou. Absurdní příběh obyčejného úředníka

31. leden 2021

Václav Puchmeltr je pilným úředníkem, který se snaží na sebe příliš neupozorňovat. I tak se ale po podniku roznese, že se má dostavit do kádrového oddělení. Co tam na něj asi mají? Hra Karla Copa z roku 1963 rozkrývá, k jakým úvahám a činům dovede člověka obava ze ztráty zaměstnání a strach z úřední moci. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Václav Puchmeltr, účetní (Karel Máj), Marie Puchmeltrová, jeho žena (Jaroslava Drmlová), Josef, jeho bratr (Lubomír Lipský), Pan Lidral, úředník (Miroslav Homola), Pan Hvížďala, úředník (Ivo Gübel), Slečna Kanadová, úřednice (Lída Otáhalová), Olinka, úřednice (Jitka Frantová), Odrazil, vedoucí kádrové evidence (Zdeněk Dítě), Věruška, jeho sekretářka (Jiřina Jirásková), Náměstek (Josef Patočka), Úředníci (Oldřich Musil, Vladimír Krška), Dívky z Máslosvazu (Jindřiška Preissová, Eliška Ciklová, Eva Konečná a Vypravěč (Jiří Robert Pick)
Dramaturgie: Jaromír Ptáček.
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1963

Nedělní reprízou ve vltavské řadě Hra pro pamětníky připomínáme nejen režijní mistrovství Jiřího Horčičky, ale také dramaturgický přínos Jaromíra Ptáčka, který v šedesátých letech připravil pro vysílání tři rozhlasové texty filmového scenáristy a dramaturga Karla Copa. Zatímco prvotina Dobří lidé ještě žijí (opatřená podtitulem „hra pro hodné posluchače“) se nezachovala, dvě další komedie Hodiny a Muž, po kterém jdou se zařadily k tomu nejlepšímu, co v komediálním žánru rozhlasový archiv nabízí. Obě měly premiéru v roce 1963, obě se později dočkaly úspěšného zahraničního nastudování, inscenace Muže, po kterém jdou získala hlavní cenu na rozhlasové Žatvě a autor obdržel Cenu kritiky za rok 1963.

Ne každá komedie dokáže podat téma strachu s takovým smyslem pro humor a groteskní nadsázku jako hry Karla Copa.
Pavel Minks

„Obě hry měly kromě jiného společné téma. Téma strachu jedince, který je každodenně vystaven tlaku odlidšťujícího se systému a jeho nesmyslným rituálům. …Je to námět nadčasovější a univerzálnější, než bychom si možná přáli – strach je přece od nepaměti jedním ze základních lidských prožitků a zkušeností. Ovšem ne každá komedie dokáže toto vážné téma podat s takovým smyslem pro humor a groteskní nadsázku jako hry Karla Copa,“ uvedl dramaturg Pavel Minks v Rozhlasovém týdeníku z 29. srpna 1994.

Hlavní hrdina Copovy komedie Muž, po kterém jdou – Václav Puchmeltr – opravdu není strachu ušetřen. Patří totiž k úřednickému stavu, což v časech budování socialismu, kdy se nade vše cení manuální práce, není žádné terno. Pracuje jako vedoucí účtárny podniku Máslosvaz a jeho životním krédem proto je nijak na sebe neupozorňovat. Přesto se v podniku rozšíří zpráva, že si náměstek vyžádal z kádrového oddělení jeho osobní materiály. Co v nich hledá? A proč? To Puchmeltrovi samozřejmě nikdo z nadřízených jasně neřekne. Nebohý úřadník se tak zaplétá do sítě vlastních dohadů a podniká řadu vstřícných kroků, kterými však situaci spíš komplikuje…

Z početného hereckého obsazení, které shromáždil Jiří Horčička, jmenujme Karla Máje v hlavní roli, Lubomíra Lipského jako jeho bratra Josefa, Jaroslavu Drmlovou jako Puchmeltrovu manželku zmítanou existenčními obavami a také Jiřinu Jiráskovou v roli nakažlivě ráčkující sekretářky kádrového oddělení.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.