Kapli ve Strážnici zbořil kamion. Už stojí nová, jen o několik desítek metrů dál

Kaplička Všech svatých ve Strážnici patří k dominantám města. Všimnul si jí snad každý, kdo někdy projížděl po rušné silnici kolem pozdně renesančních bašt Veselské brány.

V roce 2015 tuto drobnou kulturní památku pobořil kamion tak, že z ní zbyla sotva jedna třetina. Vedení radnice ji nechalo obnovit, z místa uprostřed křižovatky se ale kaplička přesunula o pár desítek metrů dál, ke kulturnímu domu. Malérečka Marie Holubíková s dcerami ji vyzdobila typickými slováckými ornamenty.

„Používáme ultramarín modrý, rumělku červenou světlou, žluť chromocitrónovou, zeleň travní,“ vypočítává použité barvy malérečka.

Typický strážnický ornament už zdobí oblouk nad vchodem do kapličky. Podobné ornamenty si lidé nechávají malovat nad okna nebo dveře svých domů.

Marie Holubíková dokončuje výzdobu nové kapličky ve Strážnici.

Tvary Marie Holubíková maluje bez použití pomůcek jako je pravítko nebo šablona. „Nepoužívám šablony. Udělám si osu souměrnosti, nebo vyznačím, v kterém prostoru ornament bude, na místa, kde budou kvítky, namaluji kolečka,“ popisuje postup.

Předobraz současné kapličky téměř srovnal se zemí maďarský řidič kamionu. Přestože památkáři prosazovali obnovení kaple na původním místě v křižovatce, zástupci Policie a ředitelství silnic a dálnic se postavili proti.

„Na základě toho jsme rozhodovali, že kapli postavíme na jiném vhodném místě. Probíhalo to v úzké spolupráci s památkáři, použili jsme i materiál, který jsme zachránili, ale památkáři museli uznat, že musíme použít i nějaké modernější věci,“ konstatuje Petr Helísek, vedoucí odboru investic a správy budov Městského úřadu Strážnice.

Kapličku v Louce letos k prvnímu přijímání zdobila nová malérečka. Péči o výzdobu převzala po tetě

Nově ozdobená kaplička v Louce.

Kapličku v Louce na Hodonínsku zdobí po padesáti letech o něco jiné vzory. Zesnulou malérečku Anežku Kašpárkovou totiž vystřídala její neteř Marie Jagošová.

Obnova kapličky přišla přibližně na 350 tisíc korun, město ale doufá, že sumu dostane zpět na pojistném.

„Kaplička má samozřejmě i význam spirituální, zvlášť ve Strážnici. Chceme, aby tam bylo možné i rozjímat. Na původním místě tuto funkci už neplnila,“ konstatuje místostarosta Strážnice Waltr Bartoš (ODS).

autor: gaj
Spustit audio