Kam vyrazit na ozajstný hip hop a kde vidět P!nk?

10. srpen 2017

V srpnu interpreti těší svoje fanoušky především koncerty. V Budapešti na Szigetu P!nk s Macklemorem, královehradecký Hip Hop Kemp zase povede Common.

Ani srpnová část letních festivalů není chudá. V Česku se radují hlavně milovníci hip hopu a metalu. V Pevnosti Josefov vystoupí od 9. do 12. srpna více než 100 kapel více či méně spojených s metalem a tvrdší kytarovou muzikou.

Omezení se na jeden žánr je svazující a v zásadě i stejně relevantní jako označovat akci u Osečku z konce července za techno party. Nicméně černá barva bude převládat jak v hledišti, tak na pódiích. Vedle metalových kapel zahrají například progresivní Opeth, avantgardní Swans nebo industriální KMFDM.

O týden později bude o dvacet kilometrů dál – na letišti v Hradci Králové úplně jiná komunita. 16. ročník Hip Hop Kempu láká jako každý rok na největší jména české a slovenské scény. Letos to jsou Kontrafakt, H16, Vladimir 518 nebo Marpo s Troublegangem. Line-up pak doplňují Jedi Mind Tricks, Common nebo D.I.T.C., tedy spíše zástupci tradičnější polohy žánru.

Univerzálním tahákem může být Rejjie Snow. Irského rappera pak doplňuje Oddisee & Good Company – skvěle zahraná fúze elementů černé hudby, a americký kolega Masego – talentovaný zpěvák a multiinstrumentalista.

Hip Hop Kemp dokázal už několikrát v minulosti přivést hudebníky, kteří se nedlouho potom stali opravdu velkými jmény. Ty největší aktuální hvězdy má ale ve svém programy jiný festival.

V polském Krakově vystoupí 18. a 19. srpna na Live Festivalu Travis Scott nebo Wiz Khalifa. Ne příliš obsáhlý line-up doplňují o to výraznější interpreti. Lana Del Ray, Ellie Goulding, alt-J nebo Nick Murphy (dříve známý pod pseudonymem Chet Faker).

Podobnou dramaturgií disponuje i maďarský Sziget. Ovšem v několikrát větším měřítku. Od 9. srpna bude po sedm dní na ostrově v centru Budapeště hrát živě současná hitparáda. Alespoň podle headlinerů jako The Chainsmokers, Major Lazer, Macklemore & Ryan Lewis, Kasabian a P!nk to tak vypadá.

Akce, na kterou přijede a přiletí necelý půl milión hudebních fanoušků z celé Evropy, narostla do rozměrů, že si o nich můžou nechat organizátoři jiných městských festivalů jenom zdát. Jak se ukazuje, čím dál tím více se soustřeďuje program na mainstream. Vedle popu je dominantní linkou taneční hudba. Už tradičně patří závěr týdenní party DJům – letos s Dmitri Vegas & Like Mike.

Na druhou stranu pořád zůstává prostor pro alternativní proud. Toho využívá i slovenský Grape, který odchytává umělce přejíždějící do východní Evropy a zpátky.

Druhý srpnový víkend se tak se Szigetem podělí o Two Door Cinema Club, Metronomy nebo The Naked and Famous. Zároveň je ale doplňuje například Moderat, pro které to bude podle oficiálního prohlášení skupiny jedno z posledních vystoupení. Momentálně se chtějí hudebníci věnovat svým vlastním projektům.

Spustit audio