Kam s ním? Bioodpadu se zahradníci můžou od jara zbavit snadno

18. březen 2019 08:55

Od dubna začnou některá města vyvážet popelnice na biologický odpad. Plevel nebo trávu ale můžeme odevzdávat i do sběrných dvorů. Ty najdeme v každém větším městě.

V Liberci začnou vyvážet biopopelnice od začátku dubna. V současnosti jsou v krajském městě tisíce domácností, které hnědou nádobu vlastní. Nové žádosti už ale město nepřijímá. Místo popelnic poskytuje domácí kompostéry.

Odpad ze zahrad v Liberci můžeme vyvézt do sběrného dvora v Ampérově ulici a do sběrného místa na třídě Dr. M. Horákové. Celkově zdarma je možné odevzdat 500 kilo odpadů na osobu a rok. Dále město nabízí 2 x ročně možnost uložit bioodpad do velkoobjemových kontejnerů, které přistavují vždy na jaře a na podzim. 

Velkoobjemové kontejnery v Jablonci

Popelnice na bioodpad v Jablonci nad Nisou nemají a ani je neplánují zavádět. Lidé s trvalým bydlištěm v Jablonci mohou – podobně jako v Liberci – zdarma odevzdat odpad ve sběrných dvorech. Ty najdeme na Proseči, Belgické, nebo Dalešické ulici.

Město také přistavuje velkoobjemové kontejnery na bioodpad, dodává za jablonecký magistrát Barbora Šnytrová z technického odboru: „V loňském roce se mobilní svoz bioodpadu uskutečnil v devíti termínech, pro letošní rok plánujeme četnější přistavování kontejnerů na bioodpad – každou lichou sobotu v období od konce března do listopadu.“ Velkoobjemové kontejnery najdou lidé na 5 až 10 různých stanovištích na území města.

Pravidelný svoz v České Lípě

V České Lípě svoz bioodpadu začne 1. dubna a potrvá do 30. listopadu. Popelnice se vyprázdní každý pátek, ale jen někde. Mezi vybrané lokality, odkud se bioodpad sváží, patří například Holý vrch, Slovanka, centrum města, nebo Dubice a Svárov. Obyvatelé z jiných částí města mohou podobně jako v jiných městech odevzdat bioodpad zdarma ve sběrném dvoře.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související