Kam o víkendu? Folklór, zpěv, řemesla, květiny, mopedy i unikátní Jízda králů

18. květen 2018

Vybrali jsme pro vás tipy pro nadcházející víkend.

Koncert Cimballica a Guitarrica

V sobotu 19. 5. vystoupí v sále u Milosrdných bratří skupina Cimballica a Guitarrica. Cimballica vystupovala i v pořadu Českého rozhlasu Brno Na živú notečku a záznam najdete i na YouTube kanálu koncerty Českého rozhlasu. Cimballica se zabývá předělávkami známých písniček do podoby pro moravskou cimbálovku. Pokud chcete zažít rockové i popové písničky v netradiční podobě, zveme Vás v sobotu do sálu Milosrdných bratří v Brně od 19.00.

Oslava svátku Cyrila a Metoděje – Mikulčice

Bulharské velvyslanectví v České republice a Bulharský kulturní institut v Praze společně připravily na sobotu 19. 5. v areálu Slovanského hradiště v Mikulčicích slavnost spojenou s oslavou svátku svatých soluňských bratří Konstantina - Cyrila  a Metoděje. Po položení věnců a kytic u sousoší sv. bratří a zdravicích hostů v následujícím kulturním programu vystoupí členové bulharského folklorního tanečního souboru Pirin z Brna a další umělci. Začátek v 11:30.

Zpívání mužských sborů v Miloticích

V neděli 20. 5. od 15 hodin zazpívají v Miloticích mužské sbory z Milotic, Šardic, od Lip z Vacenovic, Velké nad Veličkou, S.E.N. ze Strání a ženský sbor z Milotic. Součástí programu bude křest knihy „Obec Milotice slovem i obrazem“. Občerstvení zajištěno. Srdečně zve mužský sbor z Milotic a obec Milotice.

Otevřené sklepy Vrbovec

Přijďte si užít den plný vynikajícího vína, bohatého občerstvení, veselé hudby a dobré zábavy. Navštivte sklepní uličku ve Vrbovci nedaleko Znojma, a to v sobotu 19.5. od 10 do 20 hodin. Otevřeno bude celkem 25 sklepů. Vystoupí CM Primáš z Přerova, CM Friška z Kyjova, CM Vinohrádek ze Znojma, mužácký sbor a harmonikář. Můžete se svézt i na i koňském povoze. Autobusová doprava ze Znojma je výrazně posílena.

Popovický jarmark řemesel

Jarmark v Amfíku Bukovina nabízí v sobotu 19. 5. tradiční řemesla a výrobky, program doplní vystoupení folklorních souborů, atrakce pro děti, výletní vláček, zabíjačkové speciality a ochutnávka vín.

Moped Rallye Tlumačov

Moped team Tlumačov pořádá 19. května 4. ročník MOPED RALLYE TLUMAČOV. Závod je součástí seriálu závodů MOPED CUP a SLOVÁCKÝ FECHTL CUP, kde spolu závodníci měří síly na motocyklech historické značky STADION a FECHTL (Jawa Pionýr) v kategoriích ORIGINÁL a SPECIÁL. Kategorií Originál se účastní až 50 závodníků. Druhá kategorie speciálně upravených strojů je každým rokem početnější, protože závodníci v ní ukazují své technické dovednosti při ladění motorů, které dosahují rychlosti až 90 km/hod při zachování konstrukce původních strojů.

Květinová slavnost 2018

Květinová slavnost, tradiční květnová akce zámku Lešná u Valašského Meziříčí bude letos 19. 5. ve znamení dětství a to hlavně v podobě kočárků. Celosezonní výstavu Kočárky pro děti a panenky doplní prezentace současného kojeneckého a dětského sortimentu. Můžete tak porovnat rozdíl v péči o dítě kdysi a dnes.

V rozkvetlém parku se vrátíte do minulosti díky tradičním valašským tancům v podání souboru Ovečky a přehlídce módy 20. století. Samozřejmostí budou komentované prohlídky parku a historických interiérů

Jízda králů Kunovice 2018

Jízda králů je výjimečný lidový zvyk, zapsaný do seznamu UNESCO.  V Kunovicích se koná každé dva roky. Ústřední postavou je mladý chlapec, který představuje krále a jede na bílém koni přestrojen v ženském šatu, s tváří zakrytou pentlemi a růží v ústech. Kunovská jízda králů je jedinečná též Formanskou jízdou, ve které je možné vidět až 80 koňských zápřahů. Probíhá po celý víkend.

Carmina Burana v Uherském Hradišti

Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti v neděli 20.5 ožije koncertem Carmina Burana. Více než sto zpěváků a padesát hudebníků vytvoří na místě, kde před 760 lety založil Přemysl Otakar II. město, atmosféru středověkého večera. Tu umocní i ohňové efekty skupiny historického šermu Memento Mori. Začátek je v 20:45.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.