Kalifornie v Casablance. Modernistické vily architekta Wolfganga Ewertha zosobňují sny poválečné buržoazie

3. listopad 2021

Casablanca oplývá bohatou sbírkou art deca a meziválečného funkcionalismu, stejně tak jako poválečného modernismu a brutalismu. A právě zlaté období padesátých let bylo érou budování rozlehlých modernistických rezidencí, které se koncentrovaly především ve čtvrti Anfa. 

Původem německý architekt Wolfgang Ewerth byl v této době stoupencem progresivních modernistických tendencí a v Casablance vybudoval několik pozoruhodných vil. Mezi nejvelkorysejší z nich patří vila Varsano z roku 1954, jejíž dynamické oblé formy, tenké pilíře, zakřivené terasy a perforované zdi definovaly tehdejší vilovou produkci. Její prostorný noblesní interiér zařídili luxusním nábytkem francouzského interiérového dekoratéra Jeana Royera, který působil v Maroku po celá padesátá léta a pro vybranou francouzskou klientelu realizoval luxusní interiéry. Ten z vily Varsano se však již nedochoval.

Rodinný dům Girard v Casablance, architekt Wolfgang Ewerth, 1955

Já jsem měl štěstí navštívit nedaleký rodinný dům Girard. Ten Ewerth dokončil v roce 1955. Prostorné terasy, prosklené fasády a otevřený obytný prostor snesou smělé srovnání s nejlepšími dobovými příklady kalifornského modernismu Richarda Neutry, Raphaela Soriana nebo Craiga Elwooda, kteří stejně jako Ewerth používali jednoduchý ocelový skelet, aby umožnili volné členěné interiéru. S Kalifornií vilu nespojuje jen architektura. Také zmíněné rezidenční čtvrti Anfa se přezdívá Beverly Hills Casablancy. Vila je dodnes perfektně zachovaná v téměř původním stavu, protože o ni starají současní osvícení majitelé.

Nejpůsobivějším prostorem vily je obývací pokoj v prvním patře, kterému dominuje expresivně koncipovaný krb uprostřed místnosti a dřevěná paneláž se skrytým vestavěným barem. Většina prvků, včetně schodiště, byla Ewerthem navržena na míru do posledního designu. Zatímco geometricky přísné terasy a rovná střecha se nese v duchu přísného racionalismu, některé vestavěné detaily se přiklánění k organickému designu. Jsou jimi například venkovní květináč ve tvaru bumerangu nebo zmíněné interiérové prvky.

Vila Ronde v Casablance, architekt Wolfgang Ewerth, 1955

Jen o několik let později v roce 1963 se Ewerth podepsal pod designem další nedaleké vily Ronde, kruhového futuristického objektu, který je vynesen na subtilních ocelových pilířích do úrovně prvního patra. Tento příklad mezinárodního stylu v vlivy space-age je dnes prázdný, mluví se ale o jeho zpřístupnění v podobě kulturního a výstavního centra.    

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související