Kafka, Orten a Březina v Kabaretu

28. leden 2016

Co mají společného Jiří Orten (1919-1941) a Franz Kafka (1883-1924)? Když Kafka zemřel, bylo Ortenovi necelých pět let. A přesto se tvůrci Originálního kabaretu Orten ‒ Kafka rozhodli oba autory propojit a koláž z jejich tvorby obohatili o hudbu Aleše Březiny.

Záznam pořadu nemůže být na web umístěn kvůli autorským právům.

„Nápad vznikl již před patnácti lety ještě během studií na pražské DAMU. Fascinovány tvorbou Jiřího Ortena jsme s Marií Špalovou hledaly možnost, jak uvést jeho tvorbu na divadle“, říká jedna z autorek Martina Schlegelová. Paralela mezi oběma autory, kteří byli značně ovlivněni existencionalismem, se dá nalézt jak v jejich životních osudech, tak ve tvorbě, a především pak v tématech, která se do ní v obou případech otiskují. „Zdá se, jakoby to, co Kafka ve svých apokalyptických vizích zaznamenal, později na začátku druhé světové války Jiří Orten sám žil“, dodává Schlegelová. Koláž z Ortenových deníků a poezie a úryvků Kafkovy prózy získala podobu poetického kabaretu a byla uváděna v prostoru kavárny Montmartre, kde kdysi Franz Kafka podobný kabaret navštěvoval.

03538225.jpeg

Originální kabaret Orten - Kafka. Rozhlasová koláž z textů Franze Kafky a Jiřího Ortena s hudbou Aleše Březiny. Scénář Martina Schlegelová, Marie Špalová a Petra Zvonařová. Režie Martina Schlegelová. Dramaturgie Renata Venclová a Klára Novotná. Účinkují Petr Stach, Jiří Böhm, Tereza Vilišová a Tereza Hofová.

Rozhlasová inscenace, která vznikla v roce 2015, ponechává jako ústřední prostředí právě Kabaret, do kterého ze svých podkrovních bytů sestupují pánové Franz Kafka v podání herce Petra Stacha a Jiří Orten, kterého hraje v rozhlase debutující Jiří Böhm. Kabaretem posluchače provází androgynní Konferenciér v podání herečky Terezy Hofové, který se stává nejen průvodcem, ale také ironickým komentátorem a především hybatelem děje. Manipuluje oběma mladými hrdiny, roztáčí kola dějinných událostí a zpovzdálí sleduje, jak se vyrovnávají s blížící se válkou, ale také s nešťastnou láskou, či dětstvím. Archetypální postavou v Kabaretu je Žena v podání Terezy Vilišové, která se ze Zpěvačky proměňuje v Matku, později pak v Milenku či symbolickou postavu jara.

Čtěte také: Kabaret v éteru

Nedílnou součástí inscenace je původní hudba z pera Aleše Březiny, v jejíž poetice můžeme hledat ozvuky meziválečné poetiky. Nejvýraznější pak jsou zhudebněné Ortenovy básně, které zazní v podání Terezy Vilišové a Jiřího Böhma za doprovodu tria ve složení klavír, housle a klarinet. Rozhlasovou premiéru Originálního kabaretu Orten ‒ Kafka vysílal Český rozhlas Vltava ve čtvrtek 28. ledna 2016 od 20.00.

Čtěte také: Všechny odvysílané díly pořadu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: Marie Špalová
Spustit audio