Káča aneb Svízele učitelského mládence Ondřeje Klepetka. Úsměvná próza Karla Václava Raise

22. duben 2023

Ve své próze zpracoval Karel Václav Rais i své vlastní zkušenosti venkovského učitele v zapomenutém koutě Českomoravské vysočiny. Obrázek o trampotách vesnického učitele poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Josef Štefánek
Osoby a obsazení: Podučitel Ondřej Klepetko (Jaroslav Kepka), Paní Lasíková (Ludmila Roubíková), Řídící (Josef Patočka), Jeho paní (Antonie Hegerlíková), Jejich dcera Emča (Hana Maciuchová), Vrátný (František Hanus), Krajánek Havránek (Miroslav Moravec), Komisař (Miroslav Doležal), Skladník (Zdeněk Dítě), Průvodčí (Jiří Pleskot), Fany (Růžena Merunková), Vozka (Jiří Smutný), Hejtman (Karel Máj), Inspektor (Vladimír Leraus), Vlasařka (Karolina Slunéčková), Vlasařka (Božena Böhmová), Hospodský (Oldřich Musil) a další
Dramaturgie: Miroslav Stuchl
Hudba: Otmar Mácha
Režie: Josef Henke
Natočeno: 1971

Káča je v tomto případě obrovský džbán, který učitelský mládenec Klepetko nese přes půl země panu řídícímu. Svého tragikomického hrdinu vykresluje autor se vší důkladností, ale nikoli výsměšně – má pro jeho trampoty a smůlu pochopení.

autoři: Miroslav Stuchl , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.