Julia Wolfe a její Antracitová pole. Pensylvánští horníci mezi dřinou, odbory a květinami

9. prosinec 2017

Na festival Struny podzimu 2017 přijela americká skladatelka Julia Wolfe. Důvodem byla česká premiéra jejího multimediálního oratoria Anthracite Fields.

Dílo věnované osudům hornických komunit v Pensylvánii na přelomu 19. a 20. století zaznělo ve Foru Karlín – shodou okolností právě v den stého výročí Velké říjnové socialistické revoluce.

Hudebně-dokumentární koncept oratoria Anthracite Fields se zabývá těžkou prací horníků, jejich dětí i starých lidí bez jakéhokoli nároku na zabezpečení v pozdním věku. Vědomí sociálních souvislostí a sociální cítění dostává v podání Julie Wolfe ale nejsou podkladem pro agitku. Je to pohled z druhé strany pohodlného života západní civilizace, která stojí na těžké práci lidí, na které není vidět a většinou o nich nikdo nechce nic vědět.

Multimediální oratorium Anthracite Fields připomíná historii uhelné oblasti v severovýchodní Pensylvánii. Julia Wolfe sama ale přidává k více než sto let starým osudům a bojům tehdejších horníků také osobní rozměr. Narodila se totiž ve Filadelfii, která není daleko od pensylvánských dolů. Právě od těch, které ve své kompozici nazývá Antracitovými poli.

Julia Wolfe je zakládající členkou skladatelského sdružení Bang on a Can, které v roce 1987 vstoupilo na newyorskou hudební scénu s radikálním konceptem svobodného přístupu k hudebním žánrům. V hudbě Julie Wolfe i jejích kolegů Davida Langa a Michaela Gordona dostával rock, jazz i vážná hudba stejnou váhu a příležitost. Koncerty sdružení byly žánrově otevřené, charakteristické neformální atmosférou.

Dnes jsou z avantgardistů etablovaní skladatelé, David Lang i Julia Wolfe jsou držiteli Pulitzerovy ceny. Lang ji dostal v roce 2008 za oratorium The Little Girl Match Passion (Pašije podle děvčátka se sirkami), Julia Wolfe v roce 2015 právě za Anthracite Fields.

autor: Boris Klepal
Spustit audio