Jubilant Hollaru nemá na penzi čas

22. květen 2003

Hollar odměnil svého jubilanta a zároveň předsedu Vladimíra Suchánka a na květen připravil výstavu, která je ohlédnutím za jeho dlouholetou nejen grafickou prací. K vidění je průřez celoživotní tvorbou grafickou, malířskou i ilustrátorskou.

Vladimír Suchánek se narodil v Novém Městě nad Metují a studoval nejprve v Praze na Pedagogické fakultě (mimo jiné u Cyrila Boudy), poté na Akademii výtvarných umění, kde se specializoval na grafiku u profesora Silovského. Svou první výstavu měl ještě jako student v roce 1957, k současnosti jich už uspořádal 130. Získal řadu ocenění, především v technice barevné litografie. Uznání dosáhl také v oblasti známkové tvorby a ex-libris. Kromě výtvarného umění se věnuje také hudbě, kterou provozoval především v mládí při jakékoliv příležitosti. Obě lásky spojil v roce 1972, kdy založil hudební skupinu Grafičanka složenou z českých grafiků.

Vladimír Suchánek - Anděl

Ve vystaveném průřezu najdeme mimo jiné portréty Kafky a Rilkeho. Tyto osobnosti jako by doprovázela určitá aureola zviditelňující se v samostatných motivech mimo figuru. Bluesová nálada litografického portrétu Louise Armstronga vystupuje snad dokonce do prostoru a nezapře hudební duši svého autora. "Proměna" předznamenává posun v tvorbě k větší abstrakci a věčné metamorfóze. Různé aspekty lidského světa, mezilidské vztahy i duševní stavy Suchánek předkládá s laskavou poetikou. Jeho grafiky nejsou drastické či depresivní, ale objevují krásu jakéhokoliv motivu. Do popředí tak často vystupuje jistá dekorativnost, například v oblíbeném motivu ulity. Pro muže krásu často symbolizuje žena, která se i zde stává vděčným evergreenem.

Čerstvý sedmdesátník nepovažuje ale svou tvorbu za uzavřenou, pro spoustu zatím nesplněných přání prý "nemá na penzi čas". Důkazem jsou nejnovější grafiky, ex-libris i zbrusu nové poštovní známky. K oběma formám užitého umění patří jejich sběratelé, které také díky své tvorbě poznal. Zvláště pro filatelisty, jak připomíná, je často směrodatnější množství a kompletnost sbírky než umělecká hodnota předmětu.

Se Suchánkovým dílem jsme se setkali snad všichni. Dokonce i ti, kdo výstavám neholdují. Je totiž mimo jiné autorem série známek Zvěrokruh, z nichž se modrý Štír stal v nedávné době jednou z nejpoužívanějších známek.

Výstava Vladimír Suchánek - Grafické ohlédnutí potrvá v Galerii Hollar do 1. 6. Otevřeno je denně kromě pondělí 10-13 a 14-18 hodin. Symbolické vstupné 10 Kč se studentům odpouští.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.