Jsou to lidé jako my, kteří se ocitli v akutní nouzi, říkají čeští dobrovolníci pomáhající uprchlíkům

28. listopad 2015

Uprchlíci jsou tématem, které hýbe současnou politikou i společností. Když Zuzana Lenhartová sledovala dění na evropských hranicích v médiích, rozhodla se přesvědčit se o tom, jaká je situace ve skutečnosti. Vyrazila přímo na místo.

Její hlavní motivací ovšem bylo pomoci lidem, kteří se Evropou pohybovali bez zázemí a znalosti prostředí a jazyka. Přes sociální sítě zorganizovala akci, při níž dobrovolníci nejprve vyrazili do maďarského Röszke. Její aktivita původně měla oslovit jen kamarády, ale postupně se k akci začali přidávat lidé, které Zuzana Lenhartová neznala. Projektu si všimla také média.

Když po změně situace vyrazili dobrovolníci na hraniční přechod Berkasovo-Bapska, vydala se na cestu také studentka Janáčkovy akademie múzických umění Tereza Reková. Tato mladá rozhlasová dokumentaristka s sebou samozřejmě vzala mikrofon a přímo na místě natáčela jak s pomáhajícími dobrovolníky, tak s běženci. Její reportáž můžete slyšet v první části Čajovny.

Po dokumentu následuje rozhovor se Zuzanou Lenhartovou, jejíž iniciativa se postupně začíná institucionalizovat. Přinejmenším dostala oficiální název: Pomáháme lidem na útěku.

Spustit audio