Jsme tak zajímaví, jak si myslíme? Anglický humorista Jerome Klapka Jerome a jeho hříčky o společenském pokrytectví

22. duben 2022

Lehkost, vtip a nadsázka. I tato slova mohou dobře vystihnout povahu tvorby anglického humoristy Jeroma Klapky Jeroma. Jeho povídky v podání Vladimíra Brabce, Vladimíra Čecha, Miloše Kopeckého a Luďka Eliáše poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

O výjimečné hodnotě věcí, které jsme chtěli udělat
Překlad: Petr Fantys
Připravila: Dagmar Oravová
Účinkuje: Vladimír Brabec
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2000.

Jsme tak zajímaví, jak si myslíme?
Překlad: Milan Žáček
Připravila: Eva Willigová
Účinkuje: Vladimír Čech
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2007.

Překvapení pana Milberryho
Překlad: Ladislav Vojtig
Účinkuje: Miloš Kopecký
Režie: Hana Kofránková
Natočeno v roce 1977.

GOOD HUMOUR aneb Dobrá nálada, také dobrý humor
Překlad: Josef Just
Připravil: Zdeněk Milt
Účinkuje: Luděk Eliáš
Režie: Tomáš Kukulka
Natočeno v roce 1992.

Jerome Klapka Jerome se narodil roku 1859 v Anglii jako syn laického kazatele. Česky znějící jméno Klapka dostal po maďarském revolucionáři Gyorgy Klapkovi, s nímž se rodina přátelila. V patnácti letech osiřel a živil se jako úředník na dráze, ochotnický herec a žurnalista.

V roce 1889 přinesl do redakce časopisu Home Chimes rukopis s titulem The Story of the Thames: tak vznikl časopisecký seriál, jehož knižní verzi známe jako slavné Tři muže ve člunu (o psu nemluvě) s volným pokračováním Tři muži na toulkách. První český překlad tohoto příběhu, který se stal klasickým příkladem anglického humoru, vytvořil Emil Hácha, pozdější tragický protektorátní prezident.

Jeromovo dílo čítá 29 titulů – povídek, novel, esejů, úvah, vážných románů a divadelních her. Když vypukla první světová válka, přihlásil se Jerome do armády, ale nebyl přijat, protože mu bylo už pětapadesát let. Nabídl tedy své služby francouzskému Červenému kříži a jezdil po bojištích jako řidič ambulance. Po těchto otřesných zkušenostech už nic veselého nenapsal. Zemřel 14. června 1927 v Londýně.

Spustit audio