Jsem z Číhoště – mám ideály a budu je mít, říká skladatel Trtík

5. červenec 2022

Skladatel a dirigent Jiří Trtík studoval skladbu v americkém Clevelandu a dnes píše pro světové i domácí orchestry. Velký vliv na jeho kariéru měl příběh faráře Toufara – jeho dědeček totiž hrál na varhany v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti. „Ten příběh na mě měl – a stále má – vliv,“ říká.

Čtěte také

Trtík se před lety sešel s básníkem Milošem Doležalem – líbily se mu jeho básně, které chtěl zhudebnit.

„A on mi říká: ,Jiří, ale víte, jakou máte v rodině souvislost s farářem Toufarem?‘ Odvětil jsem, že vím,“ popisuje příběh s tím, že mu pak básník předal modlitbu, která se objevila v deníku jedné paní z obce Číhošť, a on ji měl zhudebnit.

„Mně se strašně zalíbila, byl jsem z ní naprosto unesen, jmenuje se Můj Ježíši. Následně jsem na 14 dní zavřel dveře a nedělal nic jiného – až jsem ji zhudebnil pro sbor i varhany,“ dodává.

V prosinci 1949 se během kázání faráře Josefa Toufara pohnul asi půl metru vysoký kříž na hlavním oltáři – události se začalo říkat Číhošťský zázrak.

Čtěte také

Při výslechu Toufar odmítl obvinění, že by křížem pohyboval pomocí technického zařízení. V následujících týdnech podstoupil kruté mučení a koncem února pod nátlakem podepsal vykonstruované přiznání o zinscenování „zázraku“.

V 90. letech bylo přiznání zpochybněno, znalecký posudek uvádí, že po stylistické stránce text neodpovídá předchozím výpovědím. Pro dirigenta je tak dodnes nesmírně důležitá věrnost Toufarově myšlence.   

„Věrnost pravdě a až do posledního dechu zastávání opravdových hodnot – nenechat se podlomit režimem nebo nátlakem. To je to ohromné. Plno lidí mi říká, že jsem mladý a má ideály, ale já jim na to říkám: „Já jsem z Číhoště, mám ideály a budu je mít,“ uzavírá.

Celé Hovory Petra Viziny najdete v audiozáznamu.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související