Jozef Karika: Tma

28. listopad 2019

Jeden člověk, jedna místnost, nekonečná hrůza. Co se stane, když v horách najednou přestanete vidět? Mysteriózní psychothriller od autora Trhliny čte Marek Cisovský.

Příběh začíná výbušnou atmosférou Vánoc v bytě mladé dvojice. On jé scenárista, ona lékárnice a lezou si na nervy. Moudřejší z těch dvou radši vyklidí na pár dní pole. Sbalí si batoh a odjede. Vypadá to na ideální řešení manželské krize, jenomže pak se všechno začne komplikovat.

Do hry vstupují lovci, medvědi, vlci, podivní vánoční koledníci, zbytečné informace, které mozek bůhvíproč uchovává a vytahuje je v té nejmíň vhodné chvíli, vzpomínky, mráz, mráz, mráz a zase mráz. A tma.

Rozhlasové zpracování dodalo knize další rozměr. Tiché zvuky, tóny, praskot mrazem sevřeného lesa, vlčí vytí, zabarvení hlasu, hmatatelný strach…. To všechno budete mít před očima, když se během poslechu zavřete a uvidíte TMU.

Čte: Marek Cisovský
Překlad: Jiří Popiolk
Dramaturgie: Eva Lenartová
Režie: Tomáš Soldán
Mistr zvuku: Marek Hoblík
Premiéra: 22. 11. 2019
Vyrobila Tvůrčí skupina Drama a literatura ve studiu Českého rozhlasu Ostrava.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Cvičný prostor pro Trhlinu

Posluchači Dvojky znají úspěšnou rozhlasovou adaptaci jiné slavné Karikovy knihy Trhlina. I ta se odehrává v horách. Stejně jako thriller Propast. Divokost přírody má zkrátka Jozef Karika rád. Jako autor se v ní cítí svobodněji.

Kupujte na Radioteka.cz

Jozef Karika: Trhlina

Má příležitost do dusivé atmosféry přimíchávat alespoň drobečky milované magie. V horách se přece může stát cokoli. Kdo někdy byl vysoko nad lidmi obydlenými údolími, ten ví, že od nadšení nad Boží krásou bývá v těch místech ke strachu, ba dokonce k reálnému nebezpečí jen krůček.    

Tma je mysteriózní psychothriller, který se postupně změní v survival thriller, tedy v boj o přežití. Karika si na většině stran vystačí s jedinou hlavní postavou. A jejím protihráčem je hlavně ona sama.

Přestože Tma vyšla česky až po Trhlině, knihy byly napsány v opačném pořadí. Tma je tak občas chápána jako cvičný prostor pro následující existenciálně hororovou Trhlinu. Pokud ale máte rádi napětí, pak si Tmu rozhodně nenechte ujít.

Spustit audio

Související