Josef Svoboda: Scénografie je projekt

13. únor 2021

Úvod k milánským přednáškám světoznámého scénografa z knihy Architektura imaginárního. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Zdeněk Hruška
Připravila: Marina Feltlová
Překlad: Marina Feltlová
Režie: Bela Schenková
Premiéra: 13. 2. 2021

Na podzim loňského roku vydal Institut umění – Divadelní ústav knihu Architektura imaginárního složenou z přednášek scénografa Josefa Svobody prezentovaných v roce 1986 v Miláně. Čtenářům se tak dostal do rukou vzácný doklad jeho pedagogické činnosti a uvažování o divadle: přepisy přednášek, které vedl na milánské Škole dramatického umění Paola Grassiho.

Unikátní master class představuje Svobodu coby všestranného divadelníka, u nějž se praktické myšlení a dokonalé zvládnutí technologií a řemesla snoubí s mimořádným koncepčním, vpravdě dramaturgickým uvažováním o úloze výtvarné stránky inscenace. Svoboda všechny své teze dokládá na zcela konkrétních příkladech a nechává nahlížet do zákulisí řady významných inscenací českého i světového divadla čtyřicátých až osmdesátých let 20. století. Ve vltavské řadě Esej čteme z úvodní kapitoly knihy. 

autoři: Marina Feltlová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související