Josef Svátek: Pověsti z doby Karla IV. Vyprávění žurnalisty a spisovatele z jeho sbírky Pražské pověsti a legendy

29. prosinec 2021

Pověsti z doby Karla IV. jsme uspořádali do tří částí: v první se hovoří o budování Nového Města pražského, o ulicích a domech, v druhé o stavbě kamenného mostu a o sochách na něm, třetí část připomíná duchovní stavby z doby Karlovy i jeho zásluhy o získání některých soch a obrazů pro pražské chrámy. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Josef Somr
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: 2018

Josef Svátek, novinář a spisovatel (1835–1897) je autorem historické beletrie a kulturněhistorických studií. Byl vrstevníkem májovců, později však působil hlavně v provládním tisku: psal pro Pražské noviny 18631864, Prager Zeitung 18661897, redigoval Pražský deník. 

Prostřednictvím novin, kde tiskl prózy na témata z dějin, pěstoval čtenářský zájem o historické vyprávění. Jeho významným dílem je sbírka drobných próz a vyprávění Pražské pověsti a legendy z roku 1883. Zahrnuje příběhy od nejstarších dob českých dějin, které pojednávají o pražských domech, místech, pokladech, strašidlech i o
pozoruhodných osobách. 

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.