Josef Štolba: Na letním bytě. Veselohra z dob našich prababiček s Květou Fialovou a Iljou Rackem

13. červen 2021

Zvlášť mezi ochotníky se těšila a dodnes těší oblibě starosvětská komedie Josefa Štolby Na letním bytě (1899), ve které sledujeme tažení agilní matky Kapičkové, hledající na letním lázeňském pobytu ženichy pro své dvě dcery. Obnovenou premiéru rozhlasové inscenace z roku 1971 s Růženou Lysenkovou, Květou Fialovou, Iljou Rackem a dalšími poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Jindra Dušková
Osoby a obsazení: Marie Kapičková (Růžena Lysenková), Týny, její dcera (Zoja Oubramová Pistoriusová), Míny, její dcera (Hana Houbová), Isidor Kapička (Josef Beyvl), Esebius Vostrý (Jaromír Spal), Jaroslav Havelka (Jiří Pick), Berta (Květa Fialová), Česalová (Nelly Gaierová), Dr. Česal (Ilja Racek) a Červinka (Ivo Gübel)
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Režie: Olga Valentová
Natočeno: v roce 1971

Jako dobrá partie se paní Kapičkové jeví především mladý doktor Robert Česal, který do lázní přijíždí za svou matkou. Toho však více než dcery paní Kapičkové zaujme setkání s bývalou láskou, která na letní pobyt přijela jako vdaná paní. Sebevědomý svůdce se rozhodne svou bývalou milou znovu získat a zdá se, že úkol nebude tak těžký, protože manželem je nepraktický profesor, který se věčně honí na loukách za motýly…

Spustit audio