Josef Somr: 85!

15. duben 2019

Herec Josef Somr slaví 15. dubna osmdesáté páté narozeniny. Neprávem přehlížený je jeho přínos rozhlasu.

Jak charakterizovat umělce, který začal hrát divadlo před 63 lety a ještě déle vystupuje před rozhlasovým mikrofonem a jehož jméno je synonymem umělecké i lidské kvality? Leccos jistě napoví přehled cen, které tvoří úctyhodnou bilanci tvůrčího života: Český lev, Ceny Thálie, Neviditelný herec, medaile Za zásluhy...

Nemusíš být první

Za člověka by však měla mluvit jeho práce, to, jestli byla druhým lidem prospěšná a jestli si jí vážili. Josef Somr, který v dubnu slaví 85. narozeniny, si může s klidným svědomím připomenout slova svého otce: „Nemusíš být první, ale pracuj tak, abychom se za tebe nemuseli stydět.“

F. X. Šalda: Povídka o perle Žetimě. K 85. narozeninám Josefa Somra

Josef Somr

Josef Somr, jedna z největších hereckých osobností u nás, dnes slaví osmdesáté páté narozeniny. Známe ho nejen ze stovek filmových rolí, ale i z dlouhé řady těch rozhlasových.  V Povídce o perle Žetimě nás svým nezapomenutelným hlasem přenese do exotického prostředí arabského světa. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V české kulturní historii zůstanou natrvalo zapsány mnohé jeho filmové role, stačí zmínit jen Menzelovy Ostře sledované vlaky či Jirešův Žert, z divadelních rolí připomeňme alespoň Macháčkovy Naše furianty nebo Krobotovu Romanci pro křídlovku v Národním divadle.

K vrcholům české rozhlasové tvorby patří podle mého názoru Máchův Máj v režii Josefa Melče, v němž spolu s Josefem Somrem účinkují Radovan Lukavský, Vladimír Ráž, Viktor Preiss a Ladislav Frej. Jistě nejsem sám, komu se při vyslovení jména Josefa Somra vybaví mnoho dalších zážitků u rozhlasového přijímače. Například barevný svět Pohádek tisíce a jedné noci, do něhož mne zaváděl spolu s Hanou Maciuchovou, mnohovrstevnatý příběh Grahama Greena Moc a sláva nebo starozákonní příběhy, které vyprávěl spolu s Taťjanou Medveckou.

S rozhlasem se Somr jako interpret seznámil při studiích na brněnské JAMU. Pořady, v nichž tehdy účinkoval, se bohužel nepodařilo dohledat. První záznam v Archivu Českého rozhlasu pochází z ledna 1959 a jde o Píseň prodavače vody ze hry Bertolta Brechta Dobrý člověk ze Sečuanu (v té době hrál stejnou postavu v Divadle bratří Mrštíků).

Jsem šťastný, že jsem prožil svou poslední divadelní éru ve Viole a že na mne nezapomněli v rozhlase. Už jenom proto, že jsem tam dělal vždy s lidmi, s nimiž se mi žije a pracuje dobře, a věci, za které se nemusím stydět.
Josef Somr

Databáze Panáček v říši mluveného slova pak ke stejnému roku přiřazuje účinkování v dramatizaci románu Alfreda Assollanta Hrdinný kapitán Korkorán v režii Olgy Zezulové. Hrál tu po boku Vlasty Fialové, Josefa Karlíka a mnoha dalších brněnských hvězd.

Nejstarší záznam z pražského rozhlasového studia pochází z prosince 1968: Jiří Horčička Josefu Somrovi svěřil roli ve hře Jiřího Vilímka Neodvratný skon maratónského běžce, která získala první cenu na Prix Italia 1969.

Podstatné v náznacích

Somrových rozhlasových rolí, četeb a recitací je více než 3 300. V rozhlasových studiích postupně dozrál jeho původně expresivní projev pracující často s nadsázkou a hlasovou stylizací do zklidněné, soustředěné, ztišené polohy. Vše podstatné je skryto v náznacích, v sotva postřehnutelné změně rytmu a tóniny, a přesto je posluchač vtažen do děje s mimořádnou naléhavostí.

Je to kombinace talentu, zkušenosti a faktoru, který v rozhlasové práci považuji za obzvlášť důležitý, a to je kázeň. Rozhlas má nejblíže k literatuře: je obrácen k vnějším efektům zády, to podstatné bývá nejvíce skryto. Somrovo mistrovství budou moci posluchači nejnověji posoudit v četbě novely Jiřího Křižana Stín, kterou vydává nakladatelství Tebenas.

Před pěti lety řekl Josef Somr v rozhovoru pro Týdeník Rozhlas: „Jsem šťastný, že jsem prožil svou poslední divadelní éru ve Viole a že na mne nezapomněli v rozhlase, už jenom proto, že jsem tam dělal vždy s lidmi, s nimiž se mi žije a pracuje dobře, a věci, za které se nemusím stydět.

Posluchači i odborníci to dovedou ocenit. V loňském roce se Josef Somr stal již potřetí držitelem ocenění Neviditelný herec a nedávno oznámila Asociace vydavatelů audioknih, že mu letos udělí zvláštní Cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova.

autor: mip
Spustit audio

Více o tématu