Josef Koudelka: Deníky. Uznávaný fotograf odhaluje zákulisí své tvorby i života

13. září 2022

Zápisky o vlastním životě a tvorbě i o světové fotografii od konce 60. let do současnosti. Výběr z deníků, které si v uplynulém půlstoletí vedl světově uznávaný fotograf Josef Koudelka, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Hynek Chmelař
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 12. 9. 2022

Josef Koudelka patří k nejznámějším a nejoceňovanějším českým fotografům ve světě. Jako jediný z českých fotografů je členem prestižní agentury MAGNUM PHOTOS, kterou založili velikáni světové humanistické fotografie. Od svých dvaatřiceti let si Josef Koudelka psal deníky. Původně chtěl všech osmašedesát sešitů spálit, pak padla volba na zaplombování v Památníku národního písemnictví a nakonec se rozhodl pro jejich zveřejnění.

Zápisky jsou velkým zdrojem informací o světové fotografii od konce 60. let do současnosti. Dozvídáme se, jak fotograf uvažoval o své tvorbě, jak pracoval na vlastních projektech. Zároveň jde o výpověď člověka, který se snaží neztratit svoji svobodu, ale naopak maximálně ji zúročit. A v neposlední řadě je to též bohaté svědectví o přátelství a vztazích.

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související