Josef Kajetán Tyl: Čert na zemi

24. prosinec 2019

Čert Salamandr je poprvé na zemi a vidí, že hříšných lidí je dost a o duše pro peklo nebude nouze. Třeba vdavekchtivá Káča, která závidí každé nevěstě, co ji předběhla u oltáře… Klasickou pohádku s Miroslavem Táborským, Janou Paulovou, Stanislavem Zindulkou a dalšími poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Autorem dramatické báchorky Čert na zemi je zakladatel a klasik českého dramatu - herec, divadelník, dramatik, prozaik a publicista Josef Kajetán Tyl (1808–1856). Námět pro hru našel ve sbírce národních báchorek a pověstí od Boženy Němcové.

Miroslav Táborský

Němcovou sepsaná báchorka o hloupém čertovi, kterému chytrý ovčák pomůže od vdavekchtivé Káči, patří do skupiny pohádek, ve kterých se autorka poměrně věrně držela tradice lidového vyprávění. Tyl pohádkový příběh aktualizoval. Děj lokalizoval do soudobé české vesnice a chytrého ovčáka nahradil svobodomyslným studentem. Hra tenkrát oslavovala sílu zdravého rozumu a vnitřní svobody.

Tylovu dramatickou báchorku si můžete poslechnout v rozhlasové úpravě a režii Ivana Chrze, který příběh obohatil o komediální nadhled našich časů a jemnou ironii.

Osoby a obsazení: Vypravěč (Stanislav Zindulka), Salamandr, mladý čert (Miroslav Táborský), Káča (Jana Paulová), Podhájský (Karel Pospíšil), Veronika, jeho dcera (Anna Suchánková), Liboryn, její manžel (Igor Chmela), Smrčka, zchudlý sedlák (Milan Stehlík), Habr, soused (Radim Vašinka), Dorota, sousedka (Miriam Kantorková), Kníže Krvomír (Pavel Soukup), Milosta, jeho naivní sestra (Daniela Kolářová), Radovín, její milý a budoucí kníže (Jiří Ornest), Světozor, hvězdář a opatrovník (Radovan Lukavský), Ludimor, správce (Bronislav Poloczek) a další

Rozhlasová úprava a režie: Ivan Chrz
Dramaturg Pavel Minks.
Hudba: Petr Mandel
Natočeno v roce 2003.

Spustit audio