Josef Kainar: Ubu se vrací - kopie

29. únor 2020

Groteskní příběh, jehož hrdinovi nejde o nic méně povznášejícího, než je výlučně jeho osobní a tělesné blaho. Rozhlasovou inscenaci hry Josefa Kainara z roku 1999  s Leošem Suchařípou v titulní roli poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Dva roky po válce napsal Josef Kainar text hry, která je velice pozoruhodnou variací na cyklus her Alfreda Jarryho o monstrózním tatíkovi Ubu. Poprvé – a na dlouho také naposledy – byla uvedena Kainarova groteskní satira „Ubu se vrací“ Divadlem satiry v roce 1949. Trvalo téměř čtyři desetiletí, než byla znovu objevena a v roce 1988 inscenována v pražské poetické kavárně Viola.

Alfred Jarry, Ubu Roi (Club Français du Livre, 1950)

V Kainarově příběhu se otec Ubu vrací z podzemních stok, aby se jako bývalý král jeruzalémský a aragonský znovu chopil vlády. V groteskně vypjaté poloze a okouzlující „ubuovské poetice“ (s prvky satiry, parodie a ironie) autor předvádí přímo zosobněný výkvět filozofie nacpaného panděra a touhy vládnout. Rozhlasovou inscenaci hry natočila v roce 1999 režisérka Hana Burešová v titulní roli s Leošem Suchařípou.

Josef Kainar: Nové mýty

Osoby a obsazení: vypravěč (Jan Vondráček), otec Ubu (Leoš Suchařípa), matka Ubu (Lenka Vychodilová), markrabě napajedelský (Ivan Řezáč), nuzácký čepičář (David Prachař), chřestící setník (Pavel Tesař), vlastenec (Pavel Tesař), 1. předseda, dav (Miloslav Kopečný), 2. předseda, dav (Miroslav Hanuš), soudce motorového soudu (Bořík Procházka), dav (Tomáš Pergl) a členové DRDS

Rozhlasová úprava: Štěpán Otčenášek a Hana Burešová
Hudba: Václav Petrmichl
Dramaturg: Pavel Minks
Režie: Hana Burešová

Natočeno v roce 1999.

Spustit audio