Josef Dvořák, ředitel ZUŠ v Olomouci Na Vozovce a umělecký vedoucí Komorního orchestru Iši Krejčího

17. červen 2016

V úvodu Telefonotéky jsme zažertovali, že není vnukem skladatele Antonína Dvořáka, načež se nám z Vysoké u Příbrami skutečný Dvořákův vnuk vzápětí ozval e-mailem.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Panu řediteli Josefu Dvořákovi popřál mnoho zdaru a připomněl, že coby němý svědek vztahu Antonína Dvořáka a Olomoučanů existuje vysoká váza na impozantním podstavci, na níž je vyryto: Mistru Dru Antonínu Dvořákovi Žerotín Olomoucký 23. - 24. dubna 1898.

Josef Dvořák, ač olomoucký rodák, srdcem tíhne ke kraji svých prarodičů, pocházejících z okolí Hrochova Týnce. O tomto kraji poutavě vypráví. Jeho děd byl venkovský muzikant, strýc řidicí učitel. Josef Dvořák vystudoval PedF a FF UP a vydal se na rovněž učitelskou dráhu.

„Dvořákova hudba,“ říká Josef Dvořák, „patří k základním pilířům repertoáru našeho orchestru. Vznikli jsme roku 1987 coby univerzitní těleso, zakladatelem je RNDr. Vladimír Žůrek z Přírodovědecké fakulty UP, a trváme dodnes. Patříme do Asociace neprofesionálních komorních symfonických těles. Našimi členy jsou učitelé, bývalí žáci ZUŠ a všichni ti, kteří si chtějí společně zamuzicírovat.“

„Byla to nesmírně obohacující zkušenost a nikdy jsem nelitoval, že jsem se kantořině začal věnovat. V roce 1998 jsem vyhrál konkurz na ředitele ZUŠ v Olomouci na Vozovce, začala se psát nová životní etapa.“ Pod jeho vedením se může škola pochlubit vynikajícími výsledky, diplomy z národních a mezinárodních soutěží, je to instituce kultivující mladou generaci.

Během vysílání jsme odpovídali na vaše dotazy, zazněly sklady Dvořákovy, Mozartovy, Musorgského a dalších.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Michal Bureš
Spustit audio