Josef Čapek: Podzim, Rodné krajiny. Dvě úvahy českého výtvarníka a spisovatele

23. září 2023

Fejetonistické dílo Josefa Čapka je rozsáhlé; charakterizuje je široký záběr tematický, jazyková vytříbenost a myšlenková původnost. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Petr Adler
Připravil: Petr Turek
Natočeno: 2008

Výtvarník, prozaik, básník, novinář a esejista Josef Čapek (1887–1945) souběžně s výtvarnými počátky vytvářel v letech 1908–1912 první prozaické práce, psané většinou společně s bratrem Karlem.

Josefu Čapkovi bylo později bližší směřování k lyrické próze, jež se potom plně projevilo v jeho prvních samostatných knihách Lelio a Pro delfína. Ojedinělými díly Josefa Čapka jsou baladická próza Stín kapradiny, esejisticky laděný Kulhavý poutník a pascalovsky filozofující myšlenky shromážděné v knize Psáno do mraků.

Fejeton Podzim vyšel v Lidových novinách 13. září 1923, verš citovaný na začátku je z básně Chvála jeseně Antonína Bebra (1877–1940). Zmínka o jaternicích je narážka na závěrečnou scénu z románu Karla Čapka Továrna na absolutno, která se odehrává při jitrnicovém hodování. Text Rodné krajiny je psán pro Almanach Kmene 1938/39, přetištěn je z knihy J. Čapek: O sobě (1958).

autoři: Petr Turek , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Související