Jonny vyhrává. Do Národního divadla se po 91 letech vrací opera Ernsta Křenka

24. leden 2019

První premiérou Státní opery v budově Národního divadla v novém roce je pseudojazzová opera Jonny vyhrává.

Světová premiéra opery Jonny vyhrává se uskutečnila 10. února 1927 v Lipsku. V hledišti tehdy byli ředitel pražského Nového německého divadla Leopold Kramer a režisér Louis Laber a už v červnu 1927 byla opera uvedena v Praze.

Čtěte takéBouřlivé vztahy, sexuální experimenty i vnitřní démoni. Vychází ilustrovaný životopis Davida Bowieho

Ústřední postavou opery je romanticky exaltovaný skladatel Max, jehož se snaží držet při zemi operní zpěvačka Anita. Maxovými protihráči jsou úspěšný a obletovaný houslista Daniello a černý jazzový muzikant Jonny. Max touží po slávě, Jonny po Daniellových vzácných houslích, které se nezdráhá ukrást. Krádež houslí je tak hlavní zápletkou. V závěru „Jonny vyhrává a celá Evropa tančí“. Operu na scéně historické budovy Národního divadla inscenuje David Drábek. „O téhle opeře se říká, že je to nejlepší neznámá opera 20. století. Ve své době měla skoro sto uvedení po celém světě. A v dnešní době se dělá velmi zřídka, proto se na naši premiéru chystá spousta evropských kolegů."

Jonny vyhrává, Národní divadlo

V opeře Jonny vyhrává se v rychlém sledu scén střídají expresionistické obrazy s prvky filmové grotesky a krimi, hudba se pohybuje mezi rozsáhlými novoromanticky znějícími plochami a jazzem ovlivněnými tanečními rytmy. Operu v Národním divadle nastudoval americký dirigent Stefan Lano.

Švandovo divadlo zahajuje novou éru. Umělecky ho povede Martin Františák

Švandovo divadlo

Novým uměleckým šéfem Švandova divadla se od ledna 2019 stal režisér Martin Františák. V téže funkci působil i v ostravském Divadle Petra Bezruče nebo v činohře Národního divadla Brno. Ve Švandově divadle střídá Doda Gombára.

„Křenek je jedním z nejeklektičtějších skladatelů 20. století. Věnoval se řadě rozdílných žánrů a jeho hudební odkaz je opravdu velmi rozsáhlý. Mimochodem, několik let po Jonnym napsal operu Karel V., která měla světovou premiéru v Novém německém divadle v Praze. Jonnyho řada lidí nazývá jazzovou operou a takto také vešel ve známost. Posláním tohoto díla v době, kdy je Křenek napsal, tedy ve 20. letech minulého století, bylo ukázat v Evropě Spojené státy jako něco pozitivního, svým způsobem bezstarostného. Je to taková alegorie optimismu a i ta se v partituře odráží. Najdeme v ní elementy spjaté s jazzem, jako je banjo, ve scénické hudbě jsou dva saxofony, je zde také jazzový part pro klavír. Postavu Jonnyho dnes můžeme vnímat například jako Louise Armostronga nebo jako Dukea Ellingtona, což je v operním světě určitě něco nezvyklého a určitě i atraktivního. Je ale nutné mít na paměti, že Jonny vyhrává není žádná lehkovážná opera, je to opravdu velmi seriózní dílo, a tak je nutné k němu také přistupovat. Spolupráce se souborem pražské Státní opery byla opravdu výborná, všichni byli na všech zkouškách absolutně dochvilní a připravení a celý proces se nesl v pozitivní atmosféře.“

Jonny vyhrává, Národní divadlo

V hlavní roli Jonnyho se představí Jiří Rajniš, výrazný český barytonista mladé generace. „Šel jsem do role, která je prvoplánově zajímavá tím, že hraju černošského jazzmana. Jeho charakter není úplně pozitivní. Touží po slávě, intrikuje, je velmi ambiciózní i sebejistý co se týče žen. Ale ten hlavní podtext spočívá v tom, že černoši byli v historii utlačovaní a on se teď chce tak trochu pomstít."

Opera Ernsta Křenka Jonny vyhrává má novodobou českou premiéru 24. ledna v 19 hodin na scéně historické budovy Národního divadla. V hlavních rolích se vedle Jiřího Rajniše představí Jonathan Stoughton, Petra Alvarez Šimková, Igor Loškár a Vanda Šípová. Spoluúčinkuje orchestr a sbor pražské Státní opery.

Jonny vyhrává, Národní divadlo
autor: Daniel Jäger
Spustit audio