Jon Batiste: portrét zázračného dítěte a jazzové celebrity dneška

Únorový Jazz Profil věnujeme další výrazné jazzové osobnosti současnosti. Pokud ještě neznáte tvorbu pianisty Jona Batista, měli byste to co nejdříve napravit! 

Jon Batiste se narodil v příměstském městě New Orleans s názvem Kenner do rodiny s bohatou hudební tradicí. V rodinné kapele Batiste Brothers Band se také datují počátky jeho kariéry ‒ od osmi tam hrál na bicí, aby v jedenácti přesedlal k pianu.

Už jako teenager vzbuzoval obdiv svým neobyčejným talentem a společně s jiným spřízněným zázračným dítkem, Trombone Shortym, studoval v New Orleans Center For Creative Arts.

V kapelou Stay Human v show komika Stephena Colberta:

Sám jako lídr debutoval v sedmnácti, deskou s názvem Times In New Orleans, na níž hostovali další neworleanští talenti ‒ třeba bubeník Jason Marsalis nebo trumpetista Christian Scott.

V roce 2004 dokončil studia v New Orleans a přestěhoval se do New Yorku, kde pokračoval na prestižní umělecké škole Juilliard School, a také založil své pianové trio a rozšířenou kvintetní formaci, která dostala jméno Stay Human. 

O dva roky později už křižoval svět, koncertoval na pódiích v Jihoafrické republice, v evropských metropolích ‒ Londýně, Lisabonu nebo Paříži ‒ a samozřejmě na různých místech ve Spojených státech.

Jon Batiste

Obzvláštní význam v Batisteově profesionálním životě měl jeho debut v amsterdamské královské koncertní síni Concertgebouw. Tohle vystoupení spojil také s mistrovskými kurzy, které vedl v nizozemských městských školách a znevýhodněných lokalitách. V reakci na to přišlo první pozvání do domácí Carnegie Hall.

Všestranný umělec

Z Jonathana Batistea pak docela brzy vyrostla jazzová celebrita. Do svého seznamu 30 pod 30 jej v roce 2016 zahrnul časopis Forbes. Účinkuje v reklamách ‒ propaguje banku, chytré hodinky, luxusní auto a řadu módních značek (je to zkrátka elegantní mladík). 

Aby toho nebylo málo, kapela Stay Human je od září roku 2015 pravidelně k vidění v televizi, a ne ledajaké, jde o slovutnou CBS a atraktivní pořad The Late Show se Stephenem Colbertem.

Batistova parta už takto doprovodila třeba Billyho Joela, Wyntona Marsalise, Johna Legenda a další. Jonathan prorazil i jako herec, účinkoval v seriálu HBO s názvem Treme nebo ve filmu Red Hook Summer režiséra Spikea Leeho.

Jon Batiste doprovází zpěvačku Tori Kelly v úpravě slavného gospelu: 

Zatím poslední dva přírůstky v Batistově sólové diskografii dávají nasát jedinečnou atmosféru legendárního newyorského klubu Village Vangaurd. Nejsilnější zážitek spojený s tímto místem má prý ze společného hraní s trumpetistou Royem Hargrovem. Bylo to v roce 2008 a Jon s ním poprvé stanul na tamním pódiu: 

„Chtěl jsem ten večer ze sebe vydat maximum možného. Byl to člověk, ke kterému jsem hodně vzhlížel, zvlášť pro jeho schopnost hrát různé styly, v různých kontextech, ať už to byl jazz, neo-soul nebo hip hop,“ vzpomíná Jonathan na nedávno zesnulého Hargrova. 

Jak tráví Jon Batiste neděle a co jsou „Love Riots“? Dozvíte se při poslechu kompletního záznamu pořadu.

Spustit audio