Jolly Joker - koncerty a nové CD

5. říjen 2007

Líznutý (podnapilý, rozjařený, žoviální atd.) čtverák, tolik o jménu mnohými oblíbené pražské kapely praví anglicko-český slovník. Uváděných výrazů je pochopitelně daleko více, za čtveráka je možné dosadit třeba patrona, taškáře, ba i veselou kopu. V paměti mi pak z dětských let vyvstává podoba vysmátého šašóna z napínavých karetních soubojů, které se mnou obětavě sváděla babička, dopřávajíc tak vzácné chvíle klidu upracovaným rodičům.

Vraťme se ale rychle do světa zajímavé muziky. Jolly Joker - legendární kapela, která má za sebou již šestnáctileté působení na domácích i zahraničních pódiích, totiž v říjnu vystoupí na dvou pražských koncertech. První odehraje 6. 10. v Klubu Exit Chmelnice, druhý pak 19. 10. v klubu XT3.

Petr Kumandžas - frontman kapely Jolly Joker

Po desce Welcome to the East Block z roku 2005 představí svůj nový repertoár z připravovaného alba, které by mělo být poměrně originální. Ostatně kapela samotná si prošla během své existence dostatečně zajímavým vývojem, při němž udávala dle kritiků tempo právě v originalitě hudební produkce.

Její zakládající frontman Petr K. se tentokrát v hudbě přes etnické vlivy dostal až do historie východního folklóru. Tvrdou muziku kapela namíchala s prvky, které pochází až z kořenů byzantské kultury. V písničce Tanec svatého Víta se humorně obrací k tomuto chlapci, který byl ve 2. století, ve věku pouhých sedmi let umučen. Před svou mučednickou smrtí ovšem stačil vykonat mnoho viditelných zázraků a má tak moc nad vlivem temných duchů. Vzhledem k tomu, že zrazen a na smrt byl vydán vlastním otcem, stal se tak patronem mládeže. Dodejme, že na připravovaném CD, dokreslujícím novou tvář kapely Jolly Joker, se zpívá hned v několika archaických jazycích: aramejsky, staroslověnsky i řecky.

autor: Vladislav Kulhavý
Spustit audio