John Steinbeck: Na plechárně. Komický i nostalgický příběh lidí z okraje společnosti

Místo honu za penězi a kariérou holdují slunci, vínu a přátelství. Zaposlouchejte se do osudů obyvatel uličky Na Plechárně v kalifornském městě Monterey, lidí na okraji společnosti a bez životní perspektivy, ale s touhou po kráse a nekonečnu. Z románu amerického nobelisty Johna Steinbecka čte Ondřej Brousek. Premiéru uvádíme ke 120 výročí narození autora. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Ondřej Brousek
Připravila: Alena Heroutová
Překlad: Martin Hilský
Režie: Aleš Vrzák
Premiéra: 4. 3. 2022

John Steinbeck (27. února 1902, Salinas – 20. prosince 1968, New York) je považován za jednoho z největších nejen amerických, ale i světových spisovatelů. Pocházel z Kalifornie z poměrně chudých poměrů, po nedokončeném studiu historie a anglické literatury na Stanfordské univerzitě se vypravil do New Yorku a pokoušel se uchytit jako novinář a spisovatel. Střídal různá zaměstnání, zkušenosti z tohoto období využil ve svých sociálně kritických románech. Jeho díla jsou zasazena převážně do období hospodářské krize. V roce 1940 získal Pulitzerovu cenu za román Hrozny hněvu a roku 1962 mu byla udělena Nobelova cena za literaturu.

Čtěte také

Osudy několika postav z novely Na plechárně se zdánlivě odvíjejí na pokraji společnosti, ne-li dokonce mimo ni. Část kritiky autorovi vyčítala, že jeho dílo je sentimentální oslavou primitivismu a poživačnosti, že idealizuje povaleče a nuzáky z periferie společnosti.

Steinbeckovi drobní hrdinové se nedali chytit do pasti konformity a hledají přijatelnější životní alternativu. Jsou nejchudší z nejchudších, ale odmítají roli poražených. Raději se sami ze společnosti úspěšných lidí vyřadili, aby mohli místo honu za penězi a kariérou holdovat slunci, alkoholu a přátelství. Martin Hilský v doslovu k českému překladu knihy píše, že Mack a jeho kamarádi jsou „hříšní svatí a svatí hříšníci“.

Přes Steinbeckův humor je v knize výrazný motiv smutku, stáří a smrti. Ed Ricketts, biolog, jemuž je novela věnována a který byl Steinbeckovi vzorem pro nezapomenutelnou postavu doktora, ji dokonce nazval „esejem o lidské osamělosti“.

autoři: Alena Heroutová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související