John Ruskin: O lidech mezi lidmi. Z inspirativních úvah o přírodě, umění a společnosti

19. leden 2022

„Knihy jsou lidem tím, čím jsou perutě ptákům,“ napsal před více než sto lety anglický myslitel a esejista John Ruskin. Z jeho úvah čte Jiří Ornest. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jiří Ornest
Připravil: Rudolf Matys
Překlad: E. K. Škrachová
Režie: Petr Adler
Natočeno: v roce 1996

Ač byl John Ruskin (1819–1900) výraznou, originální osobností své doby a zanechal po sobě bohaté dílo, jeho odkaz brzy zeslábl, až téměř vymizel. Přitom je osobností, která významně zasáhla do kultury 19. i 20. století.

Narodil se do dobře situované rodiny obchodníka, základy vzdělání získal díky domácímu učiteli, později studoval na univerzitě v Oxfordu a ještě později zde i sám působil jako profesor. Mimo jiné zde založil malířskou školu a muzeum. Chtěl, aby všechna anglická muzea byla přístupná veřejnosti zdarma. Byl výborným učitelem a jeho snahou bylo umožnit vzdělání všem, i chudým.

Ruskinův vliv byl silný především v sociálně-ekonomické oblasti a v umění. Vždy se ale vztahoval zejména k přírodě. Málokdo se tolik zasloužil o propojení úvah o přírodě, umění a společnosti, a to už v 19. století. Z jeho textů čte Jiří Ornest v režii Petra Adlera.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio