John Millington Synge: Jezdci k moři; Ve stínu doliny

Rozhlasové adaptace jednoaktovek irského autora, dramatika temné baladičnosti i drsného humoru, uvádíme u příležitosti 145. výročí jeho narození.

Poslouchejte na Vltavě 16. dubna 2016 ve 14:00. Po odvysílání se jednoaktovky objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam až do pátku 22. dubna 2016.

John Millington Synge patří ke klasikům irské literatury a dramatiky. Ve svém díle čerpal zejména ze svého pobytu na Aranských ostrovech. Jeho hry jsou založeny na zvláštním a imaginativním jazyku. Přestože zápletky i dialogy vycházejí z reálií irského venkova, mají svou hlubokou a podmanivou obraznost.


Jezdci k moři. Balada o životě a smrti prostých rybářů na irských ostrovech, která dodnes neztratila svou zvláštní poezii a sílu.

Osoby a obsazení: Maurya, stará vdova (Marie Marešová), Bartley, její syn (Svatopluk Skopal), Cathleen, její starší dcera (Eva Režnarová), Nora, její mladší dcera (Iveta Dušková), Stařec (Petr Haničinec) a další

Překlad a rozhlasová úprava: Jiří StrnadDramaturgie: Jana PaterováRežie: Hana Kofránková

Natočeno v roce 1999.


Ve stínu doliny. Anekdotický příběh o nevěrné ženě, jejíž muž předstírá smrt, aby svou manželku usvědčil.

03608090.jpeg

Osoby a obsazení: Daniel Burke, sedlák a pastevec (Miloš Nedbal), Nora Burkeová, jeho žena (Karolina Slunéčková), Michal Dara, mladý pastevec (Ladislav Potměšil) a tulák (Petr Haničinec)

Překlad: Gabriela NováRozhlasová úprava: Jan BurianDramaturgie: Zuzana KočováRežie: Josef Melč

Natočeno v roce 1979.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.