John Buchan: Skule Skerry. Tajemný příběh ze severského Ptačího ostrova

25. září 2022

Vyprávění skotsko-kanadského autora hrůzostrašných a dobrodružných románů a povídek z knihy Klub tuláků poslouchejte v podání Jaroslava Achaba Haidlera on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jaroslav Achab Haidler
Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Patrik Linhart
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 24. 9. 2022
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Příběhy, tu mystické, tu mysteriosní, tu hrůzostrašné si u Bensona vyprávějí katoličtí kněží scházející se po večerech na faře. Buchanův Klub tuláků je typický pánský klub, od klubu Diogenes Mycrofta Holmese se však liší tím, že gentlemani procestovali pěkný kus světa – a některá místa bychom na mapě hledali jen s obtížemi – a rádi o tom vyprávějí a s radostí naslouchají svým přátelům.

Po dvanáct měsíců dvanáct členů klubu vypráví v důvěrné společnosti o svých dobrodružstvích. Je možná překvapující, jakým způsobem se vypravěči příběhů s tím, co je potkalo, vypořádávají. Ne, nejsou to sveřepí hrdinové gotického románu ani osvícení doktoři van Helsingové a Heseliové jako v temném románu viktoriánském, ba ani akademici a dobrodruzi z příběhů M. R. Jamese nebo Williama Hope Hodgsona. Na své setkání s děsem v krajině přítomným reagují jako Sider ze Slavné Nemesis Ladislava Klímy: velká láska, dostačující špetka kuráže a notná dávka nejistoty ke všemu, co nás obklopuje.

autor: Patrik Linhart
Spustit audio

Související