Johann Wolfgang Goethe: Vilémovy divadelní Vánoce

24. prosinec 2009

K významným dílům výmarského Johanna Wolfganga Goetha období patří dvoudílný román Viléma Meistera léta učednická (1795-96) a Viléma Meistera léta tovaryšská (1821). V tomto nejvýznamnějším výchovném románu německé literatury ztvárnil Goethe složitou cestu mladého, senzitivního člověka, zaujatého divadlem, od vysněných ideálů až k vědomému uznání hodnot praktického života. Románový fragment Viléma Meistera divadelní poslání, z něhož jsme připravili čtyřdílnou četbu s názvem Vilémovy divadelní Vánoce, představuje zárodek tohoto mohutného románového diptychu.

Německý velikán - koho jiného bychom tak mohli s klidným svědomím nazvat - Johann Wolfgang Goethe (28. 8. 1749 Frankfurt nad Mohanem - 22. 3. 1832 Výmar) byl nejvýznamnějším představitelem klasiky a německé národní literatury vůbec, byl přední osobností světové literatury a a svým uměleckým vzorem ovlivnil i českou literaturu.

K významným dílům jeho výmarského období patří dvoudílný román Viléma Meistera léta učednická (1795-96) a Viléma Meistera léta tovaryšská (1821). V tomto nejvýznamnějším výchovném románu německé literatury ztvárnil Goethe složitou cestu mladého, senzitivního člověka, zaujatého divadlem, od vysněných ideálů až k vědomému uznání hodnot praktického života.

Románový fragment Viléma Meistera divadelní poslání představuje zárodek tohoto mohutného románového diptychu: mezi prvními řádky Divadelního poslání a posledními řádky Let tovaryšských uplynulo dvaapadesát let, od Goethova 28. do 80. roku života. Kromě Fausta nezaměstnávalo Goetha žádné jiné dílo tak dlouho. Román Viléma Meistera léta učednická obsahuje i přepracované čtyři knihy nedokončené původní verze Divadelního poslání.

Lze říci, že Viléma Meistera divadelní poslání zrálo dlouho, než vyústilo v definitivní podobu velkého výchovného románu.

Meister se cestou zkušeností i snění dobírá stále hlubšího poznání a moudrosti. Vilémův vývoj probíhá jako postupná deziluze ze snů o divadelní slávě i o světě. Současně s postupným prozřením ve věcech umění kráčí i jeho deziluze milostná. V textu Vilémovy divadelní vánoce se tak klene oblouk od idylického dětství plného snění k dospělosti, jež s sebou nese i prozření...

Čtyřdílnou četbu Vilémovy divadelní Vánoce z překladu Kamily Jiroudkové (fragment z románu Viléma Meistera divadelní poslání) připravil Miroslav Stuchl. V režii Vlada Ruska účinkuje Josef Somr.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.