Johann Wolfgang Goethe: Každý má svou vinu

Veselohra Každý má svou vinu, patří do nejranějšího období Goethovy literární tvorby. Nevěrná žena, manžel zloděj, podezíravý a zvědavý hospodský – každý z nich tu má, co tajit. A všichni míří v noci do pokoje hosta Alcesta… Rozhlasovou inscenaci natočil Miloslav Jareš v roce 1969 s herci Vladimírem Šmeralem, Miroslav Doležalem, Violou Zinkovou, Bořivojem Navrátilem a Vladimírem Čechem. Uvádíme v rámci cyklu Německé romantické divadlo v sobotu 21. května 2011 na stanici Český rozhlas 3 – Vltava.

Již od chlapeckých let psal Goethe dramatické pokusy, které se omezovaly zpočátku jen na „malé formy“, nebo zůstaly často pouhými fragmenty. Ale mladý Goethe řekl sám o sobě, že „by zahynul, kdyby nemohl psát dramata“, a předváděl často do divadelní podoby i své nejdrobnější osobní zážitky. Po jednoaktové hříčce Rozmar zamilovaného je veselohra Každý má svou vinu druhou dokončenou dramatickou prací mladého Goetha. V první verzi to byla aktovka, napsal ji po návratu z Lipska do Frankfurtu přibližně v listopadu 1768, tedy ve svých devatenácti letech, o rok později ji dovedl do podoby, ve které ji známe dnes.

Komedie byla vytvořena pod silným vlivem Molièra a Goldoniho a zejména takzvané „saské komedie“, která v té době ovládala německé jeviště. Je to poslední Goethova práce psaná v rokokovém slohu a i zde je nepochybně zpracován osobní zážitek autora, který tu zřejmě vystupuje v postavě Alcesta. Nevěrná žena, podezíravý a zvědavý hospodský, zloděj manžel – každý z nich tu má co tajit. A všichni míří v noci do Alcestova pokoje…

U nás je hra málo známá, v Německu se hraje zejména v poslední době i na jevišti společně s Rozmarem zamilovaného. Rozhlasovou inscenaci natočil Miloslav Jareš v roce 1969 s herci Vladimírem Šmeralem, Miroslav Doležalem, Violou Zinkovou, Bořivojem Navrátilem a Vladimírem Čechem. Uvádíme v rámci cyklu Německé romantické divadlo v sobotu 21. května 2011 na stanici Český rozhlas 3 – Vltava.

Po odvysílání najdete hru k poslechu od 22. do 28. května na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.