Johann Strauss ml.: Jabuka

2. září 2013

Straussova v pořadí čtrnáctá opereta Jabuka je pozdním dílem sedmdesátiletého skladatele, který stanul na vrcholu své umělecké kariéry a patřil ve Vídni i v celém uměleckém světě k velmi uznávaným a proslulým osobnostem taneční a operetní hudby.

Děj Straussovy Jabuky – Slavnosti jablek – je zasazen na Balkán, do Srbska, a ačkoliv hudba nemá se slovanským prostředím operety příliš mnoho společného, vytvořil tu Strauss dílo kvalitní a melodicky svěží. Prý jedním z impulsů, který skladatele nasměroval k volbě této látky ze slovanského prostředí - z vesnice, bylo mimořádné úspěšné uvedení Smetanovy opery Prodaná nevěsta ve Vídni na počátku 90. let 19. století. Premiéra Straussovy operety Jabuka se udála v říjnu roku 1894 v Divadle Na Vídeňce, v Praze se s ní bylo možno setkat o rok později.

Uváděná nahrávka Jabuky vznikla v roce 2005 v nastudování dirigenta a straussovského specialisty Christiana Pollacka s mladými evropskými sólisty, brněnským sborem Gaudeamus a Evropským orchestrem Johanna Strausse. Operetní večer připravil a průvodcem bude Zbyněk Brabec.

Spustit audio