Již z dětství znám tu mléčnou běl

22. březen 2015

S básníkem Stanislavem Zedníčkem (1914-2002), plachým lyrikem z Vysočiny, po letokruzích jeho života a poezie. Z vyprávění, rozhovorů a autorského čtení, natáčených v průběhu 90. let v Zedníčkově domovském Hlinsku.

Poslouchejte na Vltavě 22. března 2015 ve 20:00.


Stanislav Zedníček (1914-2002), subtilní a nenápadný lyrik z Vysočiny, jehož sté výročí narození jsme si připomínali v loňském roce, bezesporu patří mezi největší samotáře české poezie 20. století.

Dětství na chudé hlinecké periferii; otec padl v první světové válce, matka trafikantka, za druhé války pracovně nasazen v Chotěboři, kde se zapojuje do protinacistického odboje, později vyučuje na základních školách v Praze a v roce 1947 mu konečně vychází prvotina Dopisy Albíně. Na dlouhých dvacet let jediná jeho knížka.

V roce 1953 byl Zedníček z politických důvodů uvězněn, a až do roku 1968 směl pracovat pouze v podřadných zaměstnáních. Miloš Doležal s básníkem v průběhu 90. let natočil v jeho domovském Hlinsku řadu rozhovorů, vzpomínek a autorský přednes, ze kterých sestavil pořad - jakési sestupování po letokruzích básníkova života - nazvaný podle jedné Zedníčkovy básně: Již z dětství znám tu mléčnou běl.


Připravil a režii má: Miloš DoležalTechnická spolupráce: Pavel Dejmek

autoři: Miloš Doležal , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio