Jiřina Kábrtová: Přijďte jindy, prosili jsme Ostravany, kteří šli na Jana Lucemburského o víkendu

15. srpen 2019

V Ostravském muzeu je momentálně k vidění výstava věnována fenoménu cyklistiky, ale taky devadesát devět mincí a grešlí z Hulváckého pokladu, který docela nedávno s obyčejnou hledačkou náhodně našel občan ostravské čtvrti Hulváky. Právě ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová byla ve Vizitce hostem Evy Lenartové.

Jiřina Kábrtová pracuje v Ostravském muzeum čtyřicet dva let a z toho dvacet let muzeum řídí. Během dvou desítek let prošla historicky cenná budova kompletní rekonstrukcí, díky které se v Ostravě mohly uskutečnit výstavy, na něž jezdili návštěvníci z celé republiky i ze zahraničí.

Výstava pravoslavných ikon v Ostravském muzeu. Ředitelka muzea Jiřina Kábrtová

Například o osm let starý výstavní projekt Jan Lucemburský, král, který létal byl takový zájem, že pořadatelé o víkendech přemlouvali Ostravany, aby přišli někdy v týdnu, a umožnili tak vstup hostům z jiných měst. Když tehdy o výpůjčky cenných exponátů žádala správce proslulých muzeí, setkávala se s udivenými reakcemi. „O vašem muzeu jsme nikdy neslyšeli,“ vrtěli odmítavě hlavou. Jiřina Kábrtová se ale nedala, a nakonec se jí podařilo všechny přesvědčit. A Ostravské muzeum zviditelnit po celé republice.

Jiřina Kábrtová

Mimořádná výstava s mimořádně cennými exponáty vyžaduje mimořádná bezpečnostní opatření, vzpomínala Jiřina Kábrtová ve Vizitce. Asistenci policie a obrněné auto si ostatně vyžádal i převoz vzácné, jen 46 mm veliké Petřkovické Venuše. Miniaturní sošku nevyčíslitelné hodnoty zapůjčil do Ostravy Archeologický ústav v Brně a Ostravané měli jen několikadenní příležitost prohlédnout si nejvzácnější nález dokumentující přítomnost lovců mamutů na katastru dnešní Ostravy.

Dopis je schovaný ve střeše

Během oprav střechy muzea vložila jeho ředitelka do kupole osobní dopis. Co přesně do něj napsala, to se nedovíme, je to vzkaz budoucnosti. „Mám zvláštní pocit, když si představím, že to psaní někdo bude číst třeba za sto nebo dvě stě let,“ usmívá se Jiřina Kábrtová.

Momentálně je v muzeu k vidění například výstava věnována fenoménu cyklistiky, ale taky devadesát devět mincí a grešlí z Hulváckého pokladu, který docela nedávno s obyčejnou hledačkou náhodně našel občan ostravské čtvrti Hulváky.

Čtěte také

Jiřina Kábrtová je nejenom velkým fanouškem Ostravy, na niž nedá dopustit, ale také fotbalového klubu Baník Ostrava. Nejenomže chodí na každý zápas, ale jak sama říká – dnes už fotbalu i rozumí. Taky proto se letos její portrét objevil na billboardech propagujících ostravské fotbalisty.

autoři: ele , Hana Slívová
Spustit audio