Jiří Winter Neprakta bude v nové turistické sezoně vládnout na hradě Křivoklát

22. březen 2013

Hrad Křivoklát v sobotu zahájí hlavní návštěvnickou sezonu. Zároveň otevře i novou celoroční výstavu nazvanou Neprakta na hrad! Letošní novinkou je i upravená prohlídková trasa bez průvodce.

„Pomáháme kolegyním a kolegům s úpravou hradu, interiéru, s uklízením, leštěním, smýčením a tak dále,“ popisuje vedoucí provozu na hradě Křivoklát Ladislav Adam, jak probíhají přípravy.

Na příchod návštěvníků se chystá i Galerie Lednice u dolního nádvoří. Od soboty tu bude k vidění ukázka díla karikaturisty a kreslíře Jiřího Wintera, který je známý především pod pseudonymem Neprakta.

Celoroční výstava Neprakta na hrad! ho představuje i jako fotografa a nadšence do antropologie.

„Mimo jeho známých kreseb z časopisů a karikatur uvidíme i něco nestandardního, jako třeba portrét Zdislavy z Lemberka, kterou dělal podle antropologických nálezů pro vatikánskou komisi pro její svatořečení,“ přibližuje dílo kastelán Luděk Frencl.

„Vidíme třeba i rekonstrukce podoby Karla IV. podle jeho lebky nebo knížete Spitihněva, kterou si u něj zadalo Národní muzeum na konci osmdesátých let,“ dodává další zajímavosti.

Výstava ale není jedinou novinkou letošní sezony. V půlce dubna se otevře velká expozice, která má připomínat 300 let Lánské obory.

„Je to tajemná oblast, která slouží prezidentům, a běžný člověk se tam nedostane. Tak budou moct lidé nakouknout pohledem naší výstavy a dozvědět se třeba něco zajímavého ze života prezidentů, co tam dělali, co jim manželky vařily a tak dále,“ snaží se nalákat návštěvníky Frencl.

Představí se i volná prohlídková trasa, která byla zkušebně otevřena teprve loni a okamžitě sklidila úspěch u téměř deseti tisíc lidí. Proto se letos otevře už v květnu, případně během dubnových víkendů.

Navíc bude rozšířena o několik zastávek, tedy podle kastelána ještě zajímavější.

autoři: Alena Rokosová , Iva Menšíková
Spustit audio