Jiří Tichota: Zpívali jsme o svobodě a touze žít jako člověk

27. prosinec 2018

Jiří Tichota, muzikolog, loutnista, kytarista a zpěvák vnesl do tehdejšího Československa spirituály americkou lidovou hudbu. Už 58 let hraje v kapele Spirituál kvintet, kterou založil a která se za tu dobu stala legendou.

Ze začátku čtyři kluci s kytarami nečekali, že si zakládají na tak dlouhou a úspěšnou hudební kariéru. „Zpívali jsme našim známým a kamarádům. Nepočítali jsme s tím, že nakonec všichni opustíme svá povolání a tohle mladistvé povyražení nás bude provázet celý život,“ ujišťuje Jiří Tichota v rozhovoru s moderátorkou Martinou Kociánovou. „Jsem už bohužel poslední z těch čtyř chlapců, protože jsem byl tenkrát nejmladší. A dnes? Hádejte!“ směje se.

Vystoupení Spirituál kvintetu.

Byla to tenkrát jediná naše kapela, která mohla zpívat o svobodě s argumentem, že se jedná o zpěv otroků. A ještě k tomu anglicky. „Panstvu to vyhovovalo, protože anglicky neumělo a předpokládalo, že to neumí nikdo. Časem jsme pochopili, že je to neobyčejná šance, protože režim se vydával za ochránce utiskovaných a ty černochy měl neustále po ruce. Takže nemohl zakazovat písničky, ve kterých jsme zpívali o svobodě a touze žít jako člověk.“

A tak se stalo, že to byl právě Spirituál Kvintet, který v dobách sametové revoluce zpíval pro tisíce lidí na Václavském náměstí. „Stáli jsme tam na pódiu společně s panem prezidentem Havlem a panem prezidentem Bushem a společně jsme na stejné mikrofony zpívali Až se k nám právo vrátí.“

Které etapy z historie kapely považuje za klíčové? Na co rád vzpomíná? Proč kdysi začal studovat chemii na vysoké škole?

autoři: Martina Kociánová , eh
Spustit audio

Související