Jiří Suchý: Případ Eleonora. Stále svěží muzikálová detektivka divadla Semafor

23. leden 2021

Rozhlasová úprava pozapomenutého detektivního představení, které se kdysi hrálo na prknech Semaforu. Případ Eleonora s hudbou Jiřího Suchého poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Jiří Suchý, Jan Kolář
Osoby a obsazení: Eleonora (Helena Brabcová), Francis (Jana Paulová), Žaneta (Yvetta Blanarovičová), Profesor Pierre Chimaque, později inspektor Petr Šimák (Přemysl Rut), René Giraudoux (Václav Kopta), Inspicient (Jiří Just), Divák (Miloš Rozhoň), Don Alfonso Notabene (Jiří Suchý) a Stella (Jitka Molavcová)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Hudba: Jiří Suchý
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2001

O divadle Semafor se často píše, že je legendární. Ještě živé legendy to však nemívají lehké. Proto si zakladatel a protagonista tohoto divadla Jiří Suchý v jedné ze svých memoárových knížek posteskl, že kritikou byly bez výhrad přijaty za celou dobu existence divadla pouze dvě představení a zda to tedy vůbec stálo za to. Dnes by již generace spokojených diváků divadla Semafor jistě potvrdily, že ano.

Své ano říkala a říká Semaforu také početná obec rozhlasových posluchačů, pro kterou Jiří Suchý, jenž se prohlašuje za „rozhlasového fandu“, připravil bezpočet písničkových a vzpomínkových pořadů. Ve spolupráci s pražskou dramaturgií rozhlasových her natočil již tři rozhlasové adaptace svých her.

Detektivní Případ Eleonora je posledním v pořadí. Je to hra, o níž nenajdete mnoho zmínek ani v odborné literatuře ani v memoárech. Nepatří k legendárním představením legendárního divadla. Naopak, byla takzvanou agenturní produkcí Jiřího Suchého, hranou převážně mimo domovskou scénu. Přesto si i po letech její lehce groteskní komika zachovala svěžest.

Bulvární divadlo s trochou poezie

Je to hra, na níž se dají vztáhnout Suchého slova, jimiž v knize Tak nějak to bylo výstižně charakterizuje povahu své poetiky: „Když jsme začínali se Semaforem, měl jsem za to, že budeme bulvárním divadlem. Že však budeme mezi bulvárními divadly na té nejvyšší příčce. Počáteční nadšení intelektuálnější vrstvy recenzentů a teoretiků nás vyneslo do postu experimentálního a avantgardního divadla. Což nám velmi lichotilo a docela se mi to líbilo. Netušil jsem, jaký bič je na nás do budoucna pleten. Když se pak začala vynořovat opravdová avantgardní a experimentální divadla, stali se z nás jejich chudí příbuzní, od nichž se ti, kteří nás vlastně neprávem vynesli do oněch vyšších sfér, odvrátili. A tak začínám kampaň: Semafor je bulvární divadlo, které se však zříká nejlacinějších metod a snaží se tento žánr povýšit do vkusné, elegantní roviny, vpašovat do něj trochu poezie, což je v bulváru nezvyklé a slušelo by se nás za to chválit.“

autoři: Hynek Pekárek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.