Jiří Suchý: Doktor Johann Faust, Praha 2, Karlovo náměstí 40. Osobitá parafráze faustovského tématu

8. květen 2023

Rozhlasová inscenace zachycuje studiovou rekonstrukci oblíbeného představení Divadla Semafor. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Doktor Johann Faust (Jiří Suchý), Markétka, Skriptka (Jitka Molavcová), Pan Vágner, Vrchní (Svatopluk Beneš), Christel (Jiřina Jirásková), Lotte (Věra Křesadlová), herec Brander (Zbyšek Pantůček), Režisér Frosch (Jiří Datel Novotný), Zorka, zpěvačka (Luciana Krecarová) a komentátor (Jan Fuchs)
Dramaturgie: Jan Kolář
Režie: Jan Fuchs
Natočeno: 1990

Po tragické smrti Jiřího Šlitra dlouho hledal Jiří Suchý hereckého partnera, až ho po letech konečně našel v Jitce Molavcové. Jedním z nejlepších představení této dvojice byla parafráze faustovského tématu s nezvyklým titulem Dr. Johann Faust, Praha 2, Karlovo náměstí 40. Premiéru mělo v divadle Semafor v roce 1982 a na rozhlasový pás bylo zaznamenáno v roce 1990.

Dvacáté století! To bude nádhera! …v tom bych mohl žít! Ale pozor, já vlastně můžu!! – Mefisto! Dodatek ke smlouvě ze dne 13. 2. 1445. Všechno, co jsem si dneska ráno u tebe objednal, to znamená peníze, lásku, život ve vznešených kruzích, žízně po vědění uhašení, všecko to chci prožít ne teď, ale ode dneška za pět set let. Přesně na den. A teď ukaž, co umíš.
Jiří Suchý, citát ze hry

Osobitá parafráze faustovského tématu je situována do protektorátní Prahy a odehrává se přímo ve Faustově domě. Jiří Suchý ve hře vystupuje jako učený Johann Faust, Jitka Molavcová jako Markétka. Spolu s nimi v nahrávce účinkují Svatopluk Beneš, Jiřina Jirásková, Věra Křesadlová, Zbyšek Pantůček, Jiří Datel Novotný a další.

Spustit audio

Související